Οψίμιση φέτος στις Ναβαλίνες που έχουν καλή ποιότητα

Λίγες οι κοπές με 30 λεπτά - Τι γίνεται στη Λακωνία

Πολύ λίγες ποσότητες έχουν συγκομιστεί μέχρι στιγμής στα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνες. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει φέρει φέτος μια οψίμιση στην συγκομιδή των πορτοκαλιών, ενώ οι κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν με κανονικούς ρυθμούς μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός εσπεριδοειδών, μεταξύ άλλων και Ναβαλίνας από την Λακωνία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται οι παραγωγοί να αρχίσουν κανονικά τις κοπές στα πορτοκάλια. Σε κάποια χωριά έχουν ξεκινήσει αλλά είναι μικρές οι ποσότητες. Οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν πολύ καλές και δεν υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει σαν αποτέλεσμα τα πορτοκάλια να μην έχουν πάρει ακόμη τον σωστό χρωματισμό. Από τις 7 Νοεμβρίου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν την συγκομιδή με κανονικούς ρυθμούς.

Ξεκίνησαν οι κοπές πορτοκαλιών και στην Αργολίδα. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας, φέτος είναι μια όψιμη χρονιά. Η παραγωγή είναι κανονική και πολύ καλής ποιότητας. Λίγες οι κοπές μέχρι στιγμής στις Ναβαλίνες λόγω οψίμισης. Αναμένεται από 7 Νοεμβρίου να ξεκινήσουν σε κανονικούς ρυθμούς οι κοπές. Οι πρώτες λίγες ποσότητες που πήγαν για εξαγωγή έφυγαν με τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα.

Στην Άρτα ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές Ναβαλίνας αλλά είναι μικρές οι ποσότητες, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός εσπεριδοειδών. Από τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά οι κοπές για τα πορτοκάλια, προσθέτει.

Μικρές ποσότητες πορτοκαλιών ξεκίνησαν να κόβουν στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, ξεκίνησαν οι κοπές αλλά γίνονται σποραδικά. Φέτος δεν είχαμε πολλές βροχές στην περιοχή. Ζημιές δεν υπάρχουν στην παραγωγή αλλά φαίνεται να έχει οψιμίσει. Από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικά οι κοπές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, για το 2022/2023 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ (και κατά συνέπεια υψηλότερες τιμές), μετά από μια χρονιά που είχαμε αυξημένη παραγωγή κυρίως στην Ισπανία με χαμηλές τιμές. Η μειωμένη παραγωγή θα φέρει και μείωση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, κατά 12%, σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη αύξηση θα υπάρξει στις εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ, κατά 20%, σε σχέση με πέρσι (κυρίως από Νότια Αφρική).

Παϊσιάδης Σταύρος | Αγροτύπος