Ομολογία του Υπουργείου Πολιτισμού | Περικοπή 2.200.000€ στη Λακωνία

Αραχωβίτης: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Στις 11 Μαΐου 2020, κατέθεσα ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη φημολογούμενη δραστική μείωση στον προϋπολογισμό που αφορά στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη όλων σχεδόν των σημαντικών έργων πολιτισμού στη Λακωνία – Ι.Ν Αγ. Γεωργίου Λογκανίκου, Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά, αρχαίο γεφύρι στο Ξηροκάμπι, καθεδρικός ναός Μονεμβασίας, Ι.Ν Αγ. Νικολάου στον οικισμό Καλογωνιάς κ.α. έργα για τα οποία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εξασφαλιστεί με επάρκεια οι πόροι χρηματοδότησης από το ΠΔΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα έργα εκτός από τη σπουδαιότητά και την αναγκαιότητά τους για την προστασία των μνημείων και την συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα έχουν προφανή θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, αφού κατά την εκτέλεσή τους δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ανάγκες για προμήθειες κλπ, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας η περιοχή της Λακωνίας πλήττεται ανεπανόρθωτα από την μείωση του τουρισμού και τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, από την απάντηση της υπουργού κ. Μενδώνη, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τα έργα πολιτισμού στη Λακωνία :

Αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ι.Ν. του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας. Από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, ύψους 1.500.000,00€, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται πλέον στο 1.000.000,00€.

Αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα του στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας. Από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, ύψους 1.500.000,00€, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται πλέον στο 1.000.000,00€.

Εργασίες στο πλαίσιο βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά. Από τον αρχικό προϋπολογισμό, ύψους 1.200.000,00€, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται πλέον στα 500.000,00€.

Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου. Aπό τον αρχικό συνολικό προϋπολογισμό των 800.000,00€, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται πλέον στα 300.000,00€.

Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καλογωνιά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου παραμένει 200.000,00€.

Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίας γέφυρας Ξηροκαμπίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης παραμένει 60.000,00€.

Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες από τις ενέργειες της Υπουργού κ. Μενδώνη για μια άνευ λόγου μείωση των προϋπολογισμών των έργων κατά 2.200.000,00€ , θα οδηγήσουν πιθανότατα είτε στη διακοπή είτε στη μερική εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών.

Τώρα που το Υπουργείο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας και τους φόβους μας, καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς, Δήμους, Περιφέρεια, συναδέλφους βουλευτές, φορείς του πολιτισμού, να λάβουν θέση. Η σιωπή μπορεί να ερμηνευτεί ως συνενοχή.