Ομιλία Δαβάκη για τον Προϋπολογισμό 2022

Δέσμευση Σκρέκα για το αγροτικό ρεύμα

Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας – παρά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση – με μείωση της ανεργίας κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 6,9%, αυξανόμενη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και μείωση του δημόσιου χρέους, ανέφερε ο Θανάσης Δαβάκης ως αποδείξεις επιτυχίας του κυβερνητικού μείγματος μέτρων στήριξης και φορολογικής αποφόρτισης της μεσαίας τάξης, που έχει άμεσα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022.

Τομείς όπως η δημόσια υγεία με 872 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, η εθνική άμυνα με την ενίσχυση του προϋπολογισμού της με 3,3 δισ. ευρώ και η πρωτόγνωρη αναβάθμιση του οπλοστασίου μας με νέα αεροσκάφη, πλοία επιφανείας και πυρομαχικά τελευταίας τεχνολογίας, οι σημαντικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της νέα ΚΑΠ και οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και των απονομών συντάξεων, ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία εστίασε ο Λάκωνας βουλευτής.

Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα λόγω της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο αγροτικό ρεύμα και στα αγροτικά εφόδια, γιατί, όπως ανέφερε, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομική κατάσταση των απασχολουμένων αλλά και για ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κάλυψαν τα λακωνικά προβλήματα, όπως η στελέχωση των μονάδων υγείας, η ενίσχυση των υποδομών στα οδικά δίκτυα στο σκέλος που αφορά την κεντρική κυβέρνηση, η επόμενη μέρα για τίς πυρκαγιές της Μάνης, τα χρονίζοντα ιδιοκτησιακά προβλήματα δεκαετιών που πρέπει επιτέλους να επιλυθούν μέσω νομοθετικής παρέμβασης, η καλύτερη στελέχωση του ΕΦΚΑ Λακωνίας μέσω του προγράμματος νέων προσλήψεων που έχει ανακοινωθεί για την ταχύτερη απονομή συντάξεων, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα δύο αρδευτικά έργα της Κελεφίνας και του Τρινάσου…

Απαντώντας στον κ. Δαβάκη, ο παριστάμενος Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε επί λέξει: «Εδώ πρέπει να πω, αναφερόμενος και σε αυτό που είπε ο προλαλήσας συνάδελφος κ. Δαβάκης, ότι πράγματι, κύριε συνάδελφε, αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουμε μέτρα στήριξης και αναζητούμε τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τους αγρότες μας απροστάτευτους σ’ αυτήν την παγκόσμια κρίση, που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου». Το βίντεο της ομιλίας του κ. Δαβάκη είναι διαθέσιμο εδώ.