Ολοκληρώνονται οι κοπές στα Νόβα

Στα 35 λεπτά τα βιολογικά λόγω μειωμένης ζήτησης

Συνεχίζεται η συγκομιδή των μανταρινιών της ποικιλίας Νόβα αν και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει καθυστέρηση στις κοπές. Υπάρχει πάντως εμπορικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές.

Μειωμένη όμως ζήτηση έχει η βιολογική παραγωγή μανταρινιών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να μην ικανοποιούν τους βιοκαλλιεργητές.

Ο κ. Γιάννης Παπαδήμας, που είναι βιοκαλλιεργητής εσπεριδοειδών από την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαι περίπου 20 χρόνια πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής στην IRIS. Καλλιεργώ συνολικά 400 στρέμματα με πορτοκάλια και μανταρίνια. Παράγω βιολογικά μανταρίνια Νόβα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιολογικά μανταρίνια από τους καταναλωτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες οι έμποροι. Ετησίως παράγω περίπου 50 τόνους βιολογικά μανταρίνια. Πολλές φορές αναγκάζομαι να πουλώ βιολογικά σαν συμβατικά.

Η τιμή παραγωγού στα συμβατικά μανταρίνια στην περιοχή κυμαίνεται στα 33 λεπτά το κιλό, ενώ στα βιολογικά στα 35 λεπτά. Αυτή η τιμή δεν καλύπτει το κόστος γιατί στη βιολογική καλλιέργεια είναι αυξημένο και έχει πολλά εργατικά. Μια τιμή γύρω στα 40 λεπτά θα κάλυπτε το κόστος.

Φέτος η παραγωγή δεν αντιμετώπισε προβλήματα ασθενειών και είχε καλή ποιότητα. Στην φυτοπροστασία υπάρχουν σκευάσματα για βιολογική καλλιέργεια. Ένα πρόβλημα μεγάλο είναι ότι στα Προγράμματα Βιολογικών στα προηγούμενα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) η βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών δεν ήταν επιλέξιμη και έτσι δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε για να εισπράξουμε την ενίσχυση. Ελπίζω στο νέο ΠΑΑ να μπορούμε να ενταχθούμε».

Ο κ. Κωνσταντίνος Σκλήρας, παραγωγός από το Ευηνοχώρι της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κοπή των Νόβα στην περιοχή. Φέτος είχαμε μεγάλα μεγέθη και καλή ποιότητα. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 27 έως 33 λεπτά το κιλό (καθαρή) συν 7 λεπτά που είναι τα κοπτικά».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, «στην Αργολίδα καθυστέρησαν οι κοπές λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Αυτή την εποχή κόβουμε λίγες Κλημεντίνες που έχουν μείνει, τα Νόβα που έχει μείνει περίπου το 20% της παραγωγής και ξεκίνησαν τα Πέιτζ που φέτος είναι μικρές ποσότητες.

Τα περισσότερα Νόβα έχουν πάει για εξαγωγές. Η παραγωγή που έχει απομείνει θα διακινηθεί κυρίως στην εγχώρια αγορά. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν ζημιές από την κακοκαιρία και να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή τους.

Οι τιμές για τα μανταρίνια Νόβα που πάνε για εξαγωγή κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό (μικτή). Για την εγχώρια αγορά κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά (μικτή)».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας από την Λακωνία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα μανταρίνια Νόβα. Οι βροχές όμως τον τελευταίων ημερών φρέναραν την συγκομιδή τους. Στην περιοχή περίπου στο 50% της παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 35 λεπτά (καθαρή) που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα μανταρίνια Ορτανίκ».

Παϊσιάδης Σταύρος