«Όλο και περισσότερες τραγωδίες στην προστασία του παιδιού»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τα νέα περιστατικά κακοποίησης παιδιών όπως αυτό με τη 14χρονη στη Νέα Σμύρνη αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα και τη σαπίλα ενός συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και το κυνηγητό του κέρδους. Η 14χρονη στη Νέα Σμύρνη φιλοξενούνταν στη δημόσια δομή «Παιδόπολη της Αγίας Βαρβάρας» που φιλοξενεί νέα κορίτσια από 12 χρονών και πάνω. Η πολιτική της κυβέρνησης συκοφάντησης των δημόσιων δομών για την προστασία του παιδιού, που μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης θέλουν να τις οδηγήσουν στο κλείσιμο, λειτουργεί κακοποιητικά από πλευράς του κράτους για κορίτσια που στην πλειοψηφία τους έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στην «Παιδόπολη της Αγίας Βαρβάρας» όπως και στις άλλες «Παιδοπόλεις» στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα είναι ανύπαρκτα τα εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης αυτών των παιδιών με βάση το φύλο, την ηλικία και τα τραύματα που έχουν βιώσει. Στη συγκεκριμένη δομή υπηρετούν 9 κοινωνικοί επιμελητές, 1 μόνιμος κοινωνικός λειτουργός και άλλοι 2 συμβασιούχοι και ένας ψυχολόγος με σύμβαση. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην «Παιδόπολη του Αγίου Ανδρέα» που είναι στοιβαγμένα σε ένα διώροφο οίκημα 28 παιδιά από 5 έως 20 χρονών.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι τα παιδιά πρέπει να φύγουν από τα ιδρύματα, να κλείσουν και να εντάσσονται αμέσως σε οικογένειες, γιατί όπως λένε «οποιαδήποτε οικογένεια είναι καλύτερη από το καλύτερο ίδρυμα». Εύκολα αναρωτιέται κανείς αν οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να λειτουργήσει σαν διορθωτικό πρότυπο οικογένειας για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, εγκαταλειφθεί, που βιώνουν τραύματα που έχουν προκαλέσει οι φυσικοί τους γονείς. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει για παράδειγμα από έναν επαγγελματία ανάδοχο, όταν το παιδί γνωρίζει ότι η τοποθέτησή του σε αυτή την οικογένεια γίνεται με αντιμισθία; Και φυσικά όταν το λένε αυτό εννοούν τις δημόσιες δομές φιλοξενίας που με την πολιτική τους έχουν απαξιωθεί, λειτουργούν στα πλαίσια απαρχαιωμένων προσεγγίσεων της παιδικής προστασίας και φυσικά απογυμνωμένες από όλο το αναγκαίο προσωπικό, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε πέρα της βασικής φροντίδας, να μην επιτελούνται εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των παιδιών, ούτε καν η απαραίτητη προετοιμασία τους ώστε να τοποθετηθούν σε κατάλληλη οικογένεια όταν αυτή προκύψει.

Το ζήτημα είναι ακόμα πιο σύνθετο στην περίπτωση των εφήβων που αφενός οι εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας δε συνίσταται να προκρίνονται και αφετέρου οι απαιτήσεις και οι όροι αντιμετώπισης της επούλωσης των τραυμάτων τους, επιτάσσουν τη φιλοξενία τους σε δομές οι οποίες να επιτελούν και θεραπευτικό ρόλο. Δομές αναπτυγμένες με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, μικρής δυναμικής, ενταγμένες στην κοινότητα, συνδεδεμένες με τα σχολεία και τους άλλους φορείς κοινωνικοποίησης των εφήβων, ώστε να καλλιεργούν την αγάπη στον αθλητισμό, τον πολιτισμό για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά με την ενηλικίωσή τους να ενταχθούν απρόσκοπτα στην κοινωνία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα με την «Παιδόπολη της Αγίας Βαρβάρας», την «Παιδόπολη του Αγίου Ανδρέα» αλλά και τις άλλες δημόσιες δομές παιδικής μέριμνας που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης