Οικονόμου για πανδημία, επαναλειτουργία των σχολείων & θέσεις εργασίας

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Για τη πανδημία
Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και για αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας. Για αυτό και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- αποφασίστηκε χθες να παραταθούν για μια εβδομάδα -μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου- τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.
Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί πολύ στενά τα διεθνή και τα εγχώρια δεδομένα και πράττει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και την διασφάλιση του κοινωνικοοικονομικού βίου.
Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών
Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Η απόφαση αυτή -όπως είναι γνωστό- λήφθηκε για πολλούς συγκεκριμένους λόγους. Διότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
Είναι επομένως μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την προστασία της δικής τους ζωής. Την προστασία της δικής τους υγείας. Δεν υπάρχει, όμως, υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.
Η Κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν, θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης.
Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων
Η Κυβέρνηση έχει θέσει -από τη πρώτη στιγμή- ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς.
Παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών. Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.
Εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες:
Πρώτ’ απ’ όλα, στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις.
Δεύτερον, με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Να σας πω ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν οι υπόλοιπες προσλήψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αξιοποιηθεί, προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται.
Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023.
Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Βασικός οικονομικός και -προπάντων- κοινωνικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Η ανάπτυξη είναι μέσο για την προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων και όχι αυτοσκοπός. Για αυτό, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων όπως το «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτείνεται με επιπλέον 50.000, καθώς και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.
Παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνεχίζονται επτά δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα αντληθούν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Οι πολιτικές αυτές αποτελούν -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια σύσκεψης στον ΟΑΕΔ- την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία και την καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων. Οι ευκαιρίες που δίνουμε στους πιο αδύναμους, που αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η στήριξη που παρέχεται είναι συνεχής και ουσιαστική και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.
Για την ασφάλεια και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια
Κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι η βούληση της Κυβέρνησης μας για την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος στην κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται η συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών με την Πολιτεία και προσδοκούμε ότι τα θετικά παραδείγματα που παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα συνεχιστούν.
Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει και θα κάνουν το άλμα προόδου που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία, που επιβάλλει ο τρόπος, το ύφος και το επίπεδο της εκπαίδευσης που πρέπει να δίνουμε στη νέα γενιά. Πρέπει να απαλλαγούν από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και τις ιδεοληψίες συγκεκριμένων μειοψηφιών. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν αλλάξει παράδειγμα εδώ και καιρό. Η χώρα συνολικά αλλάζει και την πορεία αυτή και στην ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να την παρεμποδίζει κανείς.
Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η τετράμηνη εκπαίδευση 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η πρόσληψή τους έγινε μέσω του ΑΣΕΠ και η εκπαίδευσή τους είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, αφού εκτός από τις κατάλληλες επιχειρησιακές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν απαιτείται και πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν.
Μετά την ολοκλήρωση της πολύ ειδικής εκπαίδευσης, θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του. Χωρίς εκπτώσεις, καθυστερήσεις και παραχωρήσεις.
Παράλληλα όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε κατά καιρούς από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και για τα οποία επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή, δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία των Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας. Άλλωστε ο καθένας παρατηρεί ότι είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν. Είναι πολύ λιγότερα διότι έχουμε φροντίσει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που επιτρέπει στα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας να επιτελούν το ρόλο τους και να επιβάλουν τους νόμους και την τάξη διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία και την κανονικότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δείχνουν ότι το Δεκέμβριο ενισχύθηκε πάνω από το 5%. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται ένα τσουνάμι ανατιμήσεων σε βασικά είδη. Θέλω να σας ρωτήσω αν και πότε η Κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης ενάντια στην ακρίβεια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, προφανώς, επηρεάζει και την οικιακή οικονομία. Βρισκόμαστε, ήδη, αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανατιμήσεων, κάτι που επηρεάζει την οικονομία των νοικοκυριών, την τσέπη των καταναλωτών, των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρω σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχουμε διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και των αγροτών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής. Παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές. Με την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνονται οι εμβολιασμοί κανονικά στο Παίδων Πεντέλης με δεδομένες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θέλω μια γενικότερη τοποθέτηση της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό, διότι υπάρχουν αντιδράσεις ότι βγάζετε από τις εφημερίες ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί πολλά προάστια στα βόρεια του Νομού.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το Παίδων Πεντέλης λειτουργούσε και θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Θα γίνονται τα τακτικά ιατρεία, τα χειρουργεία, οι επισκέψεις. Επειδή, ταυτόχρονα, στο Παίδων Πεντέλης θα λειτουργήσει ένα Mega Εμβολιαστικό Κέντρο για τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, με δέκα εμβολιαστικές γραμμές, δύο εφημερίες την εβδομάδα που γινόταν εκεί δεν θα γίνονται για τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και θα υποστηρίζονται από άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία. Αυτή είναι η ιστορία με το νοσοκομείο Παίδων. Από εκεί και πέρα, να σας ενημερώσω ότι σήμερα η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Υγείας, ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των γιατρών εκεί, η οποία θα παρεμποδίσει τον εμβολιασμό, αν εξελιχθεί, και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Σήμερα το πρωί κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχετικού νόμου η αίτηση από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αντίδραση της Άγκυρας, για την επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες, έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες. Η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ως ένα προαπαιτούμενο για την πρόσληψη υγειονομικών στο μέλλον;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προς το παρόν είναι γνωστές οι θέσεις της Κυβέρνησης για το γεγονός ότι όποιος υγειονομικός δεν εμβολιάζεται, τελεί σε αναστολή. Διάστημα που λήγει τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως οδηγήσει εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσους επιμένουν να παραμένουν στην κατάσταση αυτή. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, με δεδομένο το ευρύτερο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το να υπηρετεί κανείς στο Ε.Σ.Υ. και να είναι θωρακισμένος και ο ίδιος, αλλά και ο κόσμος που πηγαίνει εκεί για να έχει την απαραίτητη νοσηλεία, ανεξαρτήτως πάθησης, πρέπει να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Ο εμβολιασμός είναι μία θωράκιση, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι, πρωτίστως όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και άλλων ασθενειών.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι καταδιώκετε δημοσιογράφους που δεν είναι φίλα προσκείμενοι στην Κυβέρνηση. Και το λέω αυτό, με αφορμή την υπόθεση της Novartis και της κλήσης σε απολογία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Θα ήθελα ένα σχόλιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κλήση του κ. Βαξεβάνη να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μια σειρά πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, έγινε κατόπιν δικαστικής πρωτοβουλίας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο επίπεδο του Αρείου Πάγου. Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη. Όποιος ισχυρίζεται διαφορετικά πράγματα, όποιος μας κατηγορεί για διαφορετικά πράγματα, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν βρισκόμαστε στην περίοδο που υπήρχε προσπάθεια χειραγώγησης και κατεύθυνσης και μεθοδεύσεων μέσα από τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη σήμερα λειτουργεί ανεξάρτητα και οφείλει να απαντήσει, χωρίς μισόλογα, με καθαρές κουβέντες, αν θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος στη χώρα μας υποκινείται, χειραγωγείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω στα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια. Άκουσα την τοποθέτησή σας. Θα ήθελα, ωστόσο, να επιμείνω στο αν πράγματι η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το σχέδιό της για τη διαχείριση των φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει να διαφωνεί στη μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας στα Α.Ε.Ι.. Αντιπροτείνει, από τη δική της πλευρά, μια αναβαθμισμένη, όπως λέει, υπηρεσία που θα λογοδοτεί στον Πρύτανη και σε κάποιες περιπτώσεις θα ειδοποιεί την Αστυνομία. Συνεπώς, εσείς επιμένετε; Και από πότε θα λειτουργήσει η Αστυνομία αυτή στα Πανεπιστήμια, από το Σεπτέμβριο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση είναι απολύτως απέναντι σε κάθε προσπάθεια βίας, σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, των μαθημάτων, της έρευνας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, από όπου κι αν προέρχεται, είτε αυτό αφορά τους μπαχαλάκηδες κουκουλοφόρους, είτε αφορά κάποιους που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί, ακροαριστεροί ακτιβιστές, είτε αφορά φασίστες της Χρυσής Αυγής, είτε αφορά μπράβους της νύχτας, είτε τον οποιονδήποτε άλλον. Η βία δεν έχει καμία θέση μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεν έχουμε μείνει στα λόγια σε ό,τι αφορά αυτό. Έχουμε φροντίσει να διαμορφώσουμε και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από οχτώ παρεμβάσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στη φοιτητική Εστία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αλλού, όπου η νομιμότητα, με βάση τους νόμους και τους φορείς της συντεταγμένης Πολιτείας, έχει επιστρέψει. Επίσης έχουν αποδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αξιοποιηθούν προς όφελος των φοιτητών και των καθηγητών χώροι που τελούσαν υπό καταλήψεις. Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα. Όλα αυτά έγιναν, γιατί φροντίσαμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Θυμίζω ότι ο πρώτος νόμος που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση ήταν ο νόμος που απέδιδε στο πανεπιστημιακό άσυλο την πραγματική, την ουσιαστική του σημασία, το ουσιαστικό του περιεχόμενο και έδινε τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, όταν διαπιστώνονται εξόφθαλμα παράνομες πράξεις, να παρεμβαίνει χωρίς να απαιτείται κατ’ ανάγκη έκκλησή της από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων. Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο του 2021, προχωρήσαμε και σε νέες θεσμικές ρυθμίσεις που ενίσχυαν την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά και της ασφάλειας στα Ιδρύματα. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια από τις προβλέψεις, τις πρόνοιες του νόμου αυτού. Σας είπα προηγουμένως ότι έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Ξεκινά η εκπαίδευση, η οποία είναι πολύ κρίσιμη, ειδική, καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής του Σώματος αυτού και προχωρά κανονικά το σχέδιο, έτσι όπως ψηφίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ.

Σας ευχαριστώ πολύ.