Έχοντας ως φιλοσοφία της το μότο «ακολουθώντας τους πελάτες μας» και στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και τα «καλύτερα ακίνητα ανά περιοχή», η Engel & Völkers Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Η Αττική, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, αλλά και η Πελοπόννησος ή άλλες περιοχές της χώρας είναι σε θέση να προσελκύσουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους επενδυτές, όταν σταδιακά «λήξει ο συναγερμός» από την υγειονομική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης.

Μιλώντας στο insider, ο κ. Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, δηλώνει ότι η «χώρα μας μπορεί να γίνει ο ιδανικός προορισμός για την δεύτερη κατοικία, δηλαδή τα εξοχικά. Είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ευθέως αγορές όπως η Ισπανία, η Ιταλία, δευτερευόντως η Πορτογαλία, παρέχοντας exclusive ακίνητα και υπηρεσίες».

Έχει ενδιαφέρον πώς βλέπει ο επικεφαλής του δικτύου την αγορά ακινήτων γενικότερα αλλά και ποιες προβλέψεις κάνει για τη συνέχεια.

«Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι σε φάση… stand by. Γίνονται συναλλαγές, αλλά και λόγω πανδημίας οι ρυθμοί έχουν πέσει. Πιστεύω ότι η αγορά θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στα επόμενα έτη, δηλαδή την περίοδο 2024-2025», σημειώνει.

Κατά τον κ. Πετρά, το 2007 μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο σύγκρισης. Είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 160 χιλιάδες μεταβιβάσεις, αριθμός που μειώθηκε στις 40 χιλ. περίπου το 2015, πριν ακολουθήσει μια ανοδική πορεία έως το 2019. Βέβαια, το ρεκόρ συναλλαγών είχε πραγματοποιηθεί το 2005 με σχεδόν 215 χιλιάδες μεταβιβάσεις, αλλά επρόκειτο για τη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως, ο κ. Πετράς δεν μιλάει για… χαμένα χρόνια. «Αν υπολογίσουμε ότι θα φτάσουμε πάλι στα επίπεδα του 2007 το 2024, δεν μιλάμε για… μια χαμένη 17ετία. Ας το θεωρήσουμε ως ένα διάστημα προετοιμασίας με το βλέμμα στα επόμενα 15 έτη».

Το μεσιτικό γραφείο στοχεύει σε περίπου 3 έτη από τώρα να έχει έσοδα (προμήθειες) από πωλήσεις ακινήτων της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ (που μεταφράζεται σε συναλλαγές συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ), δίκτυο συνεργατών περίπου 1000 συμβούλων (από 200 σήμερα) και ισοζύγιο μεταβιβάσεων κύριας και εξοχικής κατοικίας στο 70% – 30%.

«Εχουμε εστιάσει και στην εξοχική κατοικία καθώς πιστεύουμε πολύ στο brand Ελλάδα και στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Αλλωστε, ακολουθούμε την… τάση. Που δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον από Ευρωπαίους για αναζήτηση κατοικίας στην ηλιόλουστη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Πετράς.

«Τα τελευταία χρόνια, μόνο στη Μαγιόρκα, έχουν αγοράσει εξοχική κατοικία περίπου 50.000 ξένοι επενδυτές», αναφέρει ο κ. Πετράς. «Με τα κατάλληλα φορολογικά μέτρα, την κυβερνητική στήριξη, την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό προορισμό για Γερμανούς, Άγγλους και άλλες εθνικότητες, όταν με το καλό σταματήσει η πανδημία. Αλλωστε, ήδη στο εξωτερικό έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής με τη μέχρι τώρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

Το μεσιτικό γραφείο έχει ως στόχο σχεδόν το 30% του business plan του για τα επόμενα χρόνια να αφορά σε συναλλαγές που σχετίζονται με την εξοχική κατοικία, εστιάζοντας σε top προορισμούς, όπου ήδη έχει «πιάσει πόστο», όπως η Ρόδος (διατηρεί επί χρόνια γραφείο) και γενικότερα τα Δωδεκάνησα, η Μύκονος, η Πάρος, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, το Πόρτο Χέλι, προσφέροντας υπηρεσίες ποιοτικές όχι μόνο σε ξένους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και στους Έλληνες αγοραστές.

Ωστόσο, η εταιρεία εστιάζει και στην βασική κατοικία. «Η πρώτη κατοικία αποτελεί σχεδόν το 70% των συναλλαγών μας και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Αλλωστε, η εξοχική κατοικία έχει ταβάνι, δεν μπορεί να ανεβαίνει συνεχώς. Υπάρχουν μεν καλά ακίνητα, αλλά η βασική κατοικία είναι το κυριότερο προϊόν μας».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αναπτύξεις όπως το Ελληνικό ή άλλα projects, θα προσθέσουν ποιοτικά ακίνητα προς πώληση. Και στην Engel & Völkers Greece επιθυμούν να συνεχίσουν να προσφέρουν premium services σε Ελληνες υποψήφιους αγοραστές τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, είτε πρόκειται για συναλλαγές που ξεκινούν από 100-200 χιλιάδες ευρώ, είτε των 1,5 εκατ. ευρώ (όπως έχει γίνει στις Κυκλάδες), είτε των 3 εκατ. ευρώ (π.χ. στη Ρόδο), είτε και για ακίνητα αξίας 4-4,5 εκατ. ευρώ (π.χ. στην Αθήνα). «Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες με ποιότητα στην πρώτη κατοικία όχι μόνο στους ξένους, αλλά και στους εγχώριους επενδυτές», δηλώνει ο κ. Πετράς.

Το κτηματομεσιτικό γραφείο επί της ουσίας είναι ο εν Ελλάδι βραχίονας του πολυεθνικού δικτύου προώθησης ακινήτων Engel & Völkers που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κόσμο και ειδικεύεται στη μεσιτεία premium κατοικιών, εμπορικών ακινήτων ή γιοτ με σχεδόν 900 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες σε πέντε ηπείρους, με τζίρο (έσοδα από προμήθειες) σχεδόν 1 δισ ευρώ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου | insider