Οι Βιοκαλλιεργητές διαμαρτύρονται, η Π.Ε. Λακωνίας απαντά

Την Πέμπτη 07 Ιουνίου οργανώσατε ημερίδα στο Διοικητήριο Λακωνίας με θέμα «Αγροτικός Τομέας στη Λακωνία, προβλήματα και προοπτικές». Δυστυχώς για εμάς, βρεθήκαμε να μην έχουμε κληθεί για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών ΠΕ Λακωνίας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, μετά από τα όσα έχουν υποστεί με τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας από το 2014 έως σήμερα. Σημειωτέο ότι η Λακωνία είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει πληρωθεί για το έτος 2016, διότι καθυστερούν οι καταστάσεις πληρωμών, όπως επίσης και η εξέταση των ενστάσεων 2014 και 2015.

Ασφαλώς η παρουσία μας εκεί μπορεί να ενοχλούσε κάποιους, αλλά θα ακουγόταν η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.

Κυρία Τζανετέα, η Λακωνία την περίοδο 2001-2006 ήταν πρώτη σε βιοκαλλιεργητές στην Επικράτεια. Την περίοδο 2007-2013 μειώθηκε σε ποσοστό 25% και τώρα με ΠΑΑ 2014-2020 στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μόνο 120 Βιοκαλλιεργητές και στη Βιολογική κτηνοτροφία έχουν ενταχθεί μόνο 200 Βιοκτηνοτρόφοι σε όλη τη Πελοπόννησο.

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα θα έπρεπε να σας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και όχι να μας γυρίζετε τη πλάτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε εν αγνοία σας και ότι σύντομα θα επανορθώσετε. Το θέμα Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία στη Λακωνία είναι μεγάλο από μόνο του. Να σας ενημερώσουμε ότι θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε θέματα παραγωγής αλλά και επιχειρηματικότητας νέων, που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν με δυναμικό τρόπο τις δραστηριότητές τους, προσφέρουν οι δράσεις κατάρτισης που έχει βάλει στην ατζέντα του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Rutgers State University of New Jersey και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τέτοιου είδους δραστηριότητες στη περιοχή μας, λείπουν παντελώς.

Περιμένοντας άμεσα τις δικές σας ενέργειες, σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.

Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας

Απάντηση σε επιστολή διαμαρτυρίας Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας

Σε απάντηση της από 10/6/2018 επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι σας είχαμε αποστείλει την 1/6/2018 την πρόσκληση για την σύσκεψη «Αγροτικός Τομέας στη Λακωνία – Προβλήματα και προοπτικές» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση enosibiolak@gmail.com Επίσης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η σύσκεψη ήταν ανοικτή για όλους και για αυτό το λόγο δημοσιοποιήθηκε και στα μέσα ενημέρωσης Λακωνίας και Πελοποννήσου ώστε να ενημερωθεί και να μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θεωρούσαμε δεδομένη την παρουσία σας στην σύσκεψη καθώς η Λακωνία ανήκει στους κορυφαίους νομούς στην χώρα μας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στόχος της σύσκεψης μεταξύ άλλων ήταν να αναδειχτούν τα προβλήματα κάθε κλάδου που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα ώστε να αναλυθούν και να προταθούν λύσεις.

Όσον αφορά τα όσα επισημαίνετε στην επιστολή σας, να σας ενημερώσουμε ότι η εξέλιξη της βιολογικής καλλιέργειας συνδέεται άμεσα με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ. Με τη τελευταία ένταξη στο Μέτρο 11 (με το κριτήριο Natura), υπεβλήθησαν 1.293 αιτήσεις στη Λακωνία και εγκρίθηκαν μόνο 138. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Λακωνία δεν υπάρχουν πολλές περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA. Με το κριτήριο αυτό μπήκαν στο πρόγραμμα κάποιοι νομοί που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν να παράγουν βιολογικά προϊόντα. Αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις με υποδομές, με συσσωρευμένη εμπειρία στη Περιφερειακή Ενότητα δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσκολιών στη διατήρηση σε πρώτο βαθμό, και μετέπειτα στην εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη Λακωνία .

Δεδομένου ότι στη Π.Ε Λακωνία οι ενταγμένοι βιοκαλλιεργητές στο Μέτρο 2.1.4 «Αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου ενταγμένων σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι φυσικό να υπάρχει μια διαφορά στο χρόνο πληρωμής σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Επιπλέον είναι γεγονός ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε επίπεδο Π.Ε ενταγμένων δικαιούχων στο Μέτρο με τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετεί στις ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου.

Όσον αφορά τις πληρωμές των ενστάσεων 2015 και των υπολοίπων ανειλημμένων υποχρεώσεων για τα προηγούμενα έτη δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες πληρωμές. Τέλος οι διοικητικοί έλεγχοι για το έτος 2016 έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη