Οι ημέρες του Πάσχα στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας

Ο Επιτάφιος Θρήνος στο Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που δεν επέτρεψαν την συγκέντρωση των Επιταφίων της πόλης στην κεντρική πλατεία για την καθιερωμένη δέηση, η Σπάρτη βίωσε τον ‘’Επιτάφιο θρήνο’’ με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σε συγκινησιακό κλίμα. Την Μ. Πέμπτη, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών, οι πιστοί σε κάθε Ενορία της λακωνικής πρωτεύουσας στόλισαν με περίτεχνο τρόπο τους Επιταφίους, ενώ τη Μ. Παρασκευή, μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και μέχρι αργά το απόγευμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονταν τους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιταφίους και να δεχθούν την ευλογία τους.

Η Ακολουθία της Αναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας
H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάσθηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το βράδυ του Μ. Σαββάτου, 7 Απριλίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης. Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και με τις λαμπάδες και τα φαναράκια ανά χείρας να λάβουν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, το ανέσπερο Φως, το οποίο πηγάζει εκ του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας, ακούγοντας λίγο αργότερα τον νικητήριο παιάνα, της ζωής επί του θανάτου, το «Χριστός Ανέστη». Όπως κάθε χρόνο, η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως έλαβαν χώρα στον στολισμένο προαύλιο χώρο του Ναού με την παρουσία τιμητικού αγήματος του Στρατού. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η Φιλαρμονική του Δ. Σπάρτης υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Σαράντου Κανελλάκου.

Μεγαλοπρεπής η Τελετή της Αγάπης στη Σπάρτη
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τo πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 8 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα στη Σπάρτη η Τελετή της Αγάπης. Αρχικά σήμαναν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης παρατεταμένα, ενώ ακολούθησε στο Επισκοπείο, παρουσία των κληρικών και των αρχών, η αμφιοφορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου σύμφωνα με το Βυζαντινό τυπικό.Εν συνεχεία σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, η οποία προπορευομένων της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Ιερών Λαβάρων και της Ιερής Εικόνας της Αναστάσεως, δια των οδών Λυσάνδρου, Μητροπολίτου Γερμανού, Άγιδος, Λυκούργου και Λυσάνδρου κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης.Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο, εκτός από την ελληνική γλώσσα, στη γερμανική από τον μοναχό της Ι.Μ Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων π. Σιλουανό Σφυρίου και στην αγγλική από τον διάκονο π. Ραφαήλ Τσάλτα. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχαρίστησε κλήρο, αρχές και λαό για την παρουσία τους στις Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος, που αποτελεί την απαντοχή και την παρηγοριά μας, να φέρει χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.Μετά την τελετή η πομπή επέστρεψε στο Επισκοπείο, όπου επακολούθησε δεξίωση των Αρχών και προσφορά στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ως ευλογία, των πασχαλινών αυγών από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας.