Οι αγρότες του Αργολικού κάμπου ποτίζουν με θαλασσινό νερό!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ)

Εδώ και λίγες μέρες, οι συνάδελφοι αγρότες του , άρχισαν τα πρώτα ποτίσματα (μέσω των ΤΟΕΒ) με το νερό του Αναβάλλου.
Από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλλου, βρίσκεται πάνω 3000 ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουμε με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια!

Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου!
Την ίδια ώρα, όσοι συνάδελφοι ποτίζουν με ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες για νερό λόγω καλοκαιριού!
Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Συνάδελφοι,
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω και του κ. Μαντζούνη, κρύβονται σαν τον λαγό. Ήδη μια προγραμματισμένη συνάντηση με τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ, την ανέβαλε.
Για τον ζήτημα της αλατότητας στο νερό του Αναβάλλου, σιγή ιχθύος.
Ο λαλίστατος Περιφερειάρχης κ. Νίκας, που στην συνάντηση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Π. Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), πριν τριμήνου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, έλεγε ότι τα έργα υποδομής και τα αρδευτικά δίκτυα προχωρούν σε καλό βαθμό. Τώρα;
Έχουν κάνει κάποια μελέτη για τυχόν εισροής θαλασσινού νερού στο δίκτυο του Αναβάλλου; Έχουν κάνει έργα συντήρησης στο αντλιοστάσιο του Αναβάλλου; Μάλλον τίποτα!
Στην πρόσφατη επίσκεψή στο Ναύπλιο, το μόνο που συζήτησε ήταν ο τρόπος είσπραξης του χρέους που υπάρχει από τα ΤΟΕΒ.
Αυτή είναι η αγροτική – παραγωγική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια; Να ποτίζουμε δηλαδή με θαλασσινό νερό!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Την άμεση ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Πηγής Αναβάλλου. Να γίνει όσο χρειαστεί, προσωρινή σύνδεση του δικτύου του Αναβάλλου με τις πηγές της Λέρνης που χύνεται στην θάλασσα.
• Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων.
• Την υλοποίηση έργων κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Αντλιοστασίων του Αναβάλλου.
• Έργα συντήρησης της διώρυγας του Αναβάλλου, αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω και των θεομηνιών των προηγούμενων ετών. Ήδη υπάρχει απώλεια νερού στο δίκτυο που φτάνει στο 30%.
• Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΦΠΑ.
• Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών – μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), θα πάρει άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης.
Συνάδελφοι
Στην αδιαλλαξία και στην αδιαφορία τους, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Για να σώσουμε τις καλλιέργειές μας, τον κόπο μιας ζωής που βρήκαμε από τις οικογένειές μας είτε τα κάναμε μόνοι μας.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.)