Οφειλές 3,4 εκ ευρώ στη διαχείριση απορριμμάτων

Η οφειλή αφορά στους 17 δήμους οι οποίοι εξυπηρετούνται από την μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη

Σε 3.904.374,20 ευρώ ανέρχεται η συνολική οφειλή των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς την διαχειρίστρια εταιρεία της ΣΔΙΤ απορριμμάτων. Η πιο πάνω οφειλή αφορά στους 17 δήμους οι οποίοι εξυπηρετούνται από την μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη ωστόσο όπως έγινε γνωστό δεν είναι ισομερώς επιμερισμένη καθώς το 65% από αυτή αφορά μόλις δύο -μεγάλους- δήμους.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφερόμενος στο πιο πάνω γεγονός είχε σημειώσει ότι είναι “απαράδεκτη η λογική ‘να πληρώσει η επόμενη δημοτική Αρχή’ που ακολουθούν ορισμένοι, με συνέπεια να αφήνουν έκθετους την Περιφέρερεια και τον ΦοΔΣΑ, με την πρώτη να καλείται να καλύψει τόκους υπερημερίας, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται κίνδυνοι για τη λειτουργία του έργου διαχείρισης”, για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι “αποτελεί άμεση ανάγκη η λήψη μέτρων”.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης το απόγευμα αύριο Πέμπτη 27 Απριλίου, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας.

Η σύσκεψη γίνεται με αφορμή την επικείμενη έναρξη, στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου, της μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης, στη Μεσσηνία, όπου -σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης- θα κατευθύνονται τα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Μεσσηνίας, όπως επίσης και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Η αυριανή σύσκεψη αφορά στη συζήτηση των διαδικασιών μεταφοράς των απορριμμάτων της Μεσσηνίας στην πιο πάνω μονάδα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με καλούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής και της μονάδας διαχείρισης στην Σκάλα της Λακωνίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την μεταβατική λειτουργία της τον ερχόμενο Ιούνιο, για τα απορρίμματα της Λακωνίας.