Οδυνηρές οι συνέπειες από το κλείσιμο της Πειραιώς στη Νεάπολη

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Τράπεζα Πειραιώς σε μια γενικότερη πολιτική συρρίκνωσης του λειτουργικού της κόστους των καταστημάτων της, προχωρά στο κλείσιμο μια σειρά υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκληθούν σε τοπικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Μεταξύ των καταστημάτων που πρόκειται να κλείσουν, είναι και αυτό της Νεάπολης Λακωνίας που εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή των Βατίκων. Είναι προφανές πως το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος είναι κρίκος του συνολικότερου σχεδίου για τη συνέχιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας του ομίλου. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές τόσο για τους εργαζόμενους στις τράπεζες που θα αναγκαστούν σε μετακίνηση ή απώλεια εργασίας, όσο και για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, που θα αναγκάζονται να μετακινούνται 50-70 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν στους Μολάους.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Τράπεζα Πειραιώς -ως διάδοχος της Αγροτικής- διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των αγροτικών δανείων, συντάξεων ΟΓΑ και καταθέσεων. Η επικείμενη παύση λειτουργίας του καταστήματος, θα πλήξει άμεσα και συντριπτικά, όντας άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία της τράπεζας, την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και εργαζομένων και κατ’ επέκταση όλης της περιοχής. Ειδικά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ούτε έχουν ευκολία στο να μετακινούνται τόσα χιλιόμετρα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Είναι το τίμημα της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους εξαγοράς από τον όμιλο Πειραιώς. Είναι το τίμημα της υποταγής της κοινωνίας στο καπιταλιστικό σύστημα και στις τράπεζες, που εκβιάζει με χρεωκοπία αν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, από την προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008, μέχρι τη σημερινή, χρηματοδοτήθηκαν αδρά από το κρατικό προυπολογισμό στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης και τους δόθηκαν απλόχερα οι “ενέσεις” ρευστότητας για να μην χρεοκοπήσουν. Ξεζουμίζουν τον κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Βγάζουν τεράστια κέρδη από τις όποιες λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, τις αξιοποιούν για να θησαυρίζουν, και τώρα αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα καταστήματά τους σε διάφορες περιοχές.

Ø Απαιτούμε να μην κλείσει το υποκατάστημα της Νεάπολης, να μην χάσει κανένας υπάλληλος τη δουλειά του και να μπορούν απρόσκοπτα οι δημότες και οι επισκέπτες της περιοχής να εξυπηρετούνται.

Ø Καλούμε τους εργαζομένους, τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ψαράδες και όλους τους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν να χάνουν συνεχώς την μία υπηρεσία πίσω από την άλλη, να βγάλουν συμπεράσματα για το σύστημα και το ρόλο των τραπεζών.

Ø Να οργανώσουν συνολικά τον αγώνα τους κόντρα στην υποβάθμιση των υπηρεσιών, της περιοχής, της ζωής και των δικαιωμάτων τους.