Νεότερα για το Παλαιό και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού και Λίνας Μενδώνη

Συναντήθηκα με την Υπουργό Πολιτισμού Δρα. Λίνα Γ. Μενδώνη, με την οποία είχα μια εξαιρετικά χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία. Η Υπουργός Πολιτισμού με ενημέρωσε για μια σειρά πολύ σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2023 ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση της μελέτης για το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έτσι, σηματοδοτείται μια σημαντική πρόοδος του εν λόγω έργου, το οποίο εισέρχεται σε μια φάση υψηλής ωρίμανσης. Μάλιστα, η Υπουργός κα. Μενδώνη με ενημέρωσε πως για σημαντικά έργα, παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο παλαιό Μουσείο, σχεδιάζεται γενναία χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ακόμη, η Υπουργός επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, πως είναι δέσμευση τόσο της ιδίας, όσο και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Μάλιστα, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και σε κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο, εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να εκπληρωθεί η ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης για ένταξη του έργου σε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, και με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές.
Τέλος, άδραξα την ευκαιρία να θέσω στην Υπουργό και άλλα καίρια ζητήματα, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού στη Σπάρτη, καθώς και τα σχετικά ζητήματα του συστήματος αποχετεύσεως που εξυπηρετεί τόσο το Μυστρά, όσο και άλλους οικισμούς. Η Υπουργός διάκειται θετικά προς αυτό το αίτημα, και μάλιστα η συζήτηση του εν λόγω θέματος ολοκληρώθηκε με άμεση ενημέρωση και του αρμοδίου προσωπικού του Υπουργείου, το οποίο θα εξετάσει και αξιολογήσει το εν λόγω αίτημα.
Είμαι πολύ χαρούμενος που η συνάντησή μου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκλεισε σε ζεστό και φιλικό κλίμα. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την τακτική επικοινωνία μας, ώστε μέσα από την αναγκαία συνεργασία, να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα της Λακωνίας, και οι καλύτερες δυνατές απαντήσεις στα αιτήματα των Λακώνων.