“Νέκρωσε” η Πάτρα – Κλειστά καφέ και εστιατόρια

Κλειστά παραμένουν, σήμερα, στην Πάτρα, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, στο πλαίσιο 24ωρης κινητοποίησης που αποφάσισε ο σύλλογος των ιδιοκτητών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί με το ΦΠΑ. Σχεδόν όλα τα καφέ και τα εστιατόρια στο κέντρο της Πάτρας ήταν κλειστά από το πρωί και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένα καταστήματα που προσέφεραν καφέ, όπως φούρνοι και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν στιγμές έντασης, ανάμεσα στους υπευθύνους των εν λόγω καταστημάτων και την ομάδα περιφρούρησης του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Εστίασης, που διοργάνωσε την κινητοποίηση.

Μεγάλη ένταση επίσης δημιουργήθηκε σε δύο καφέ που είχαν ανοίξει σπάζοντας την απεργία, ενώ ακούστηκαν και …γαλλικά.

Από τα Ψηλαλώνια και την Τριών Ναυάρχων, από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και την Παντανάσσης, την Αγίου Νικολάου, την πλατεία Όλγας, τη Γεροκωστοπούλου και την πλατεία Γεωργίου, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ψησταριές, πιτσαρίες, και αρκετά πρατήρια άρτου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών στο κέντρο της Πάτρας ήταν μεν κλειστές, ωστόσο σε μεγάλες γειτονιές περιφερειακά του κέντρου, όπως Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και αλλού υπήρχαν καφε που άνοιξαν και μάλιστα ήταν γεμάτα κόσμο.

Το πρωί έγινε στην Πλατεία Γεωργίου ενημερωτική εκδήλωση από τον Σύλλογο, όπου παρέστη πλήθος κόσμου, επαγγελματιών και εκπροσώπων αρχών και φορέων, όπου μοιράστηκε δωρεάν καφές στους Πατρινούς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Σπύρος Στεργίου, «η συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτή την κινητοποιήση είναι καθολική». Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου, σχετικά με την απόφαση να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα καταστήματα, «βασικά μας αιτήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ, που σήμερα είναι 24% και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που μαζί με τις προσαυξήσεις, φθάνει στο 47% του μισθού».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου, «ένα ακόμα ζήτημα που θέτουμε είναι αυτό των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων, γι αυτό και ζητάμε να πληρώνουμε ένα τιμολόγιο στο κράτος και αυτό με τη σειρά του να αποδίδει τα χρήματα στις εταιρίες».

Ο κ. Στεργίου υποστηρίζει, επίσης, ότι «είναι υψηλές χρεώσεις του ρεύματος και του νερού για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής».

Thebest