Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες τσίμπησαν παιδιά στην παραλία

Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες και τι πρέπει να προσέχουμε

Περιστατικά με επιθέσεις θαλάσσιων ανεμώνων σε παιδιά έχουν καταγραφεί στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, σε ένα από τα παιδιά προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται, ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ – VIDEO

Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες και τι πρέπει να προσέχουμε

Στην εκπομπή μίλησε η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, εξηγώντας ότι οι θαλάσσιες ανεμώνες «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών». Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν είναι αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε η κυρία Βουτσινά.

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, η κ. Βουτσινά ανέφερε τα εξής: «Σε οργανωμένες παραλίες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση, αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε, να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή, αν τις αγγίξουμε με την παλάμη, δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».