Ναύπλιο: Ιστορικό κειμήλιο 110 ετών στο Μουσείο Ευαγγελίστριας

Η εικόνα αυτή του Αγίου Σώζων φτιάχτηκε με δωρεά κατοίκων του Άργους

Μία θαυμάσια εικόνα , του Αγίου Σώζων, ένα ιστορικό κειμήλιο που εκτίθεται στο νεοϊδρυθέν εκκλησιαστικό μουσείο της ενορίας Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ,στην συνοικία Πρόνοια, κρύβει μια μεγάλη ιστορία ανθρώπων από το Αργος. Πρόκειται για μία εικόνα που έχει αγιογραφηθεί το 1913 από τον αγιογράφο- Ζωγράφο Σ.Καρατζά. Η εικόνα αυτή του Αγίου Σώζων φτιάχτηκε με δωρεά κατοίκων του Άργους, με σκοπό , τη νίκη των Ελλήνων στους Βαλκανικούς πολέμους κατά των Τούρκων και των Βουλγάρων το 1912 -1913

Αγιογραφία σε ξύλο . Τα χέρια του Αγίου Σώζοντος είναι επενδυμένα με μέταλλο. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναφέρονται τα ονόματα των συνδρομητών της ιεράς εικόνας και το έτος της αγιογραφίας της εικόνας 1913 και το όνομα του αγιογράφου «Σ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ», καθώς και την εξής αναφορά : «ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ//ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΜΩΝ1912-1913 ΤΟΥ ΣΩΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΝΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΩΘΕΝ ΘΕΟΥ».

Το πως βρέθηκε η εικόνα αυτή στην ενορία της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου και πότε δεν είναι γνωστό

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια τα έτη 1912-1913. Τέσσερα βαλκανικά κράτη νίκησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον πρώτο πόλεμο και ένα από αυτά, η Βουλγαρία, ηττήθηκε στον δεύτερο πόλεμο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της στην Ευρώπη.