Ναύπλιο: Η περιφορά της Ιερής εικόνας του Αγίου Αναστασίου

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος και κατοικούσε στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο γιόρτασε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα προσκυνηματικό ναό στην πόλη, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. Κατά την θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος ,οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ζηνουπόλεως Ιακώβου, ,από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στην πόλη προς ευλογία των κατοίκων. Στη λιτανευτική πομπή συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία της πόλης με προπομπό την δημοτική φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων.

Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλλε χορωδία υπό τη διεύθυνση του λαμπαδάριου Ιωάννη Χαβιαρλή, καθώς και του πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος και κατοικούσε στο Ναύπλιο. Εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης, έγινε μουσουλμάνος. Όταν θέλησε να ξαναγίνει χριστιανός, καταδικάσθηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Προτού οδηγηθεί στον τόπο της εκτέλεσής του, λυντσαρίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος την 1η Φεβρουαρίου 1655.

DCIM100MEDIADJI_0141.JPG

Ο εφημέριος το ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ,ευχαρίστησε θερμά τους Μητροπολίτες που λάμπρυναν την πανήγυρη με την παρουσία τους καθώς και τους πιστούς που τίμησαν τον Άγιο Αναστάσιο.