“Να στελεχωθεί πλήρως το κέντρο Υγείας Νεάπολης”

Ερώτηση ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας

Αν και είναι σε έξαρση η πανδημία και η αναζωπύρωση της εμφανίζεται και στο Νομό Λακωνίας, ο οποίος είναι στο κόκκινο, αντί να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα κενά στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης μεγαλώνουν εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Η απόφαση για τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και την υποστελέχωση της μονάδας.

Αναγκάστηκαν να φύγουν με πρόωρη σύνταξη 2 τηλεφωνητές και ένας διοικητικός υπάλληλος. Ο μοναδικός διοικητικός υπάλληλος που έχει απομείνει δεν έχει αντικαταστάτη όταν χρειάζεται να λείψει. Επίσης έχει φύγει με σύνταξη μία νοσηλεύτρια και δεν έχει αντικατασταθεί.

Το κέντρο υγείας στερείται κοινωνικής υπηρεσίας, αφού σε αναστολή έχει βγει ο κοινωνικός λειτουργός. Με αναστολή επίσης είναι μία νοσηλεύτρια και η χειρίστρια του ακτινολογικού με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να μετακινηθούν προς στο νοσοκομείο Μολάων που απέχει 60 Χιλιόμετρα ή να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτη.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου δεν λειτουργεί χρόνια, αφού δεν υπάρχει υπάλληλος. Πλέον δεν λειτουργεί ούτε το οδοντιατρείο που διαθέτει το κέντρο υγείας. Παλιότερα λειτουργούσε με 2 οδοντιάτρους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν χρόνια.

Σε αναστολή έχει τεθεί ο ένας από τους δύο παιδίατρους, ενώ ο δεύτερος ο οποίος μάλιστα σε σύντομο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, είναι και ο διευθυντής του κέντρου υγείας.

Ειδικότητα ΩΡΛ έρχεται σπάνια πλέον και δεν υπάρχουν γιατροί των ειδικοτήτων γυναικολόγου, χειρουργού, καρδιολόγου και ορθοπεδικού, οι οποίοι να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Κέντρο Υγείας. Σπάνια έρχονται μονάδες μαστού.

Για πολλά χρόνια το κέντρο έχει μόνο 4 οδηγούς με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται σωστά τα ωράρια εργασίας τους, ενώ οι 2 από αυτούς του χρόνου βγαίνουν σε σύνταξη. Επίσης το κέντρο υγείας για πολλά χρόνια δεν διαθέτει τεχνικό-συντηρητή.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. υπουργός,

· Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εδώ και δύο μήνες;

· Θα στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό το κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής;

Οι βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Καραθανασόπουλος Νίκος