“Να πούμε ένα βροντερό ΝΑΙ στη σωτηρία του Μαινάλου”

ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αυτές οι συνέπειες οξύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του ουκρανικού και του ρώσικου λαού.

Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, η μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, εγκυμονεί κινδύνους για το λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων.

Δεκάδες δις ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ -ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώλησή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες – φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στους ορεινούς όγκους.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές
ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, με απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή. Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις
που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι
την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Για αυτό λέμε:
SΤOΡ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια στο Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Παλεύουμε για:
Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων
και σταθμών αποθήκευσης. Να αποµακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς οµίλους για
την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική µείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων
«ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασµούς.

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο
αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο µελισσοκόµος.

Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-µικρούς επαγγελµατίες-αγρότες σε
ευάλωτες κοινωνικές οµάδες.

Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιήθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Καλούμε:
Τους προέδρους των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τα συντοπίτικα σωματεία, τους πολιτιστικούς αθλητικούς και άλλους φορείς να συντονίσουµε τον αγώνα μας για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λύκαιου Όρους και των άλλων
ορεινών όγκων στη Πελοπόννησο.

Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτό τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Προέδρων Κοινοτήτων Δόριζας, Μαγουλιάνων και Στεμνίτσας

Πρόεδρος Μελισσοκόμων Αρκαδίας
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Γόντικας Νίκος,
Πουλοκέφαλος Γιώργος

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 5 το απόγευμα
Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας

 

Ο εμπαιγμός δεν θα περάσει!

Μπαράζ αιολικών βιομηχανικών πάρκων αδειοδοτούνται στον Πάρνωνα!

Μόνο στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έρχονται για γνωμοδότηση 11 αιολικά πάρκα στον Πάρνωνα, συνολικής ισχύος 157MW!

Δεν αρκούν οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που έχουν αδειοδοτηθεί και στηθεί στις βουνοκορφές του Πάρνωνα, προσθέτουν κάθε μήνα και δεκάδες άλλες.

Αποδεικνύονται κίβδηλες οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στη περιοχή για «απάτητα βουνά», για «κορεσμό αιολικών στον Πάρνωνα» και άλλα τέτοια.

Οι κάτοικοι των χωριών του Πάρνωνα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό από τα πάνω, από επίδοξους «σωτήρες», πρώην και νυν, τοπικούς ή μη.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Είναι μονόδρομος ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής!

29-11-2022

Η Επιτροπή Αγώνα για την σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ

*Οι απόψεις που δημοσιεύονται εκφράζουν το συντάκτη κάθε άρθρου και δεν αποτελούν συμπεράσματα ρεπορτάζ ή τοποθέτηση της ιστοσελίδας.