Να δώσουμε ευκαιρία για ορθωτικά μέσα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας

Παρέμβαση Νεοκλή Κρητικού

Ερώτηση σχετικά με την ένταξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην αποζημίωση των ορθωτικών μέσων κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ . Αθανάσιο Πλεύρη ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός γνωρίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε αυτό το ζήτημα ενεχείρισε επίσης επιστολή προς τον Υπουργό προ δύο εβδομάδων.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας επισημαίνει ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει αυτή τη στιγμή Προθέσεις και Ορθωτικά μέσα (Ορθοπεδικά επί παραγγελία) αποκλειστικά σε ασφαλισμένους, με προϋπολογισμό 5εκ ευρώ που υπόκειται σε 15% claw back. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να καλύψει την πραγματική αξία των ειδών αυτών και για τον λόγο αυτό, είναι η μόνη κατηγορία που δίνεται νόμιμα το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να πληρώσει πάνω από το 25% της συμμετοχής ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα είδη αυτά.»

Όπως ενημερώνει το γραφείο του κ. Κρητικού θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας για την εύρεση λύσης στο ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Κρητικού:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Η αποκατάσταση σε άτομα που αντιμετωπίζουν ακρωτηριασμό και αναπηρίες που προκαλούν αδυναμία ή δυσκολία κατά τη βάδιση, κρίνεται αναγκαία για την επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Σε ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, δεν είναι δίκαιο τα άτομα αυτά επειδή δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα να περιθωριοποιούνται και να μην τους δίνεται η δυνατότητα επανένταξης.

Ο ΕΟΠΥΥ παρέχει αυτή τη στιγμή Προθέσεις και Ορθωτικά μέσα (Ορθοπεδικά επί παραγγελία) αποκλειστικά σε ασφαλισμένους, με προϋπολογισμό 5εκ ευρώ που υπόκειται σε 15% claw back. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δύναται να καλύψει την πραγματική αξία των ειδών αυτών και για τον λόγο αυτό, είναι η μόνη κατηγορία που δίνεται νόμιμα το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να πληρώσει πάνω από το 25% της συμμετοχής ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα είδη αυτά.

Θα πρέπει να λάβετε γνώση ότι αυτή τη στιγμή το κράτος και το Ε.Σ.Υ. δεν διαθέτει καμία δημόσια δομή εξυπηρέτησης σχετικά με την κατασκευή προθέσεων και ορθωτικών μέσων και όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να εντάξει τους ανασφάλιστους στην αποζημίωση των συγκεκριμένων ειδών, δημιουργώντας ειδικό κονδύλι που δεν θα επιβαρύνει τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της κατηγορίας.

Εμείς ως κυβέρνηση οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τα άτομα αυτά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με την μέγιστη δυνατή ποιότητα ζωής που θα μπορούσαν να έχουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προτίθεται το Υπουργείο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα;

Με εκτίμηση,

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»