Ν.Γρηγοράκου: «Τραγικές συνθήκες των Δημοσίων Δομών Υγείας στο νομό Λακωνίας»

"Το Γ.Ν. Σπάρτης, το Κ.Υ. Σπάρτης, αλλά και το Κ.Υ Γυθείου βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργικής κατάρρευσης"

ΛΑΚΩΝΙΑ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου (Λακωνίας) και κ. Γιάννης Τσίμαρης (Ιωαννίνων) σχετικά με τις τραγικές συνθήκες των Δημοσίων Δομών Υγείας στο νομό Λακωνίας.
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που η Κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει με πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις, το Γ.Ν. Σπάρτης, το Κ.Υ. Σπάρτης, αλλά και το Κ.Υ Γυθείου βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργικής κατάρρευσης. Οι γιατροί του Γ.Ν. Σπάρτης οδηγούνται ο ένας μετά των άλλον σε παραίτηση, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων και της εφημεριακής υπερεξόντωσης, που απαξιώνουν το επιστημονικό τους έργο και την προσφορά τους. Παράλληλα, η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, προχωρά στη διάλυση και των Κ.Υ. Σπάρτης και Γυθείου μέσω εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανασφάλιστους πολίτες που μέσα από αυτές τις ενέργειες ουσιαστικά μένουν ακάλυπτοι.
Η Νάγια Γρηγοράκου και ο Γιάννης Τσίμαρης τονίζουν πως η «λύση» της μετακίνησης και της ετεροαπασχόλησης των αγροτικών γιατρών του Κ.Υ. Γυθείου προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στο Γ.Ν. Σπάρτης είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιοι οι αγροτικοί γιατροί καταγγέλλουν πως αναγκάζονται να εφημερεύουν, έχοντας καλύψει τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, χωρίς να υπάρχει διαρκής παρουσία Επιμελητή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και με την απουσία γιατρών νευραλγικών ειδικοτήτων. Είναι σαφές πως όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα ΤΕΠ να στελεχώνονται και να λειτουργούν με γιατρούς που δεν έχουν την απαιτούμενη κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση δύσκολων και απαιτητικών περιστατικών.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον Υπουργό:
1.Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν τα κενά τόσο στο Γ.Ν. Σπάρτης όσο και στα Κ.Υ. Σπάρτης και Γυθείου;
2.Σε ποιες ενέργειες δεσμεύεστε να προχωρήσετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού λόγω εφημεριών στις Δομές Υγείας του Νομού Λακωνίας;
3.Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των Κ.Υ. Σπάρτης και Γυθείου;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
ΘΕΜΑ: Τραγικές συνθήκες στις Δημόσιες Δομές Υγείας στον Νομό Λακωνίας.

Σε κατάσταση λειτουργικής κατάρρευσης βρίσκονται οι Δημόσιες Δομές Υγείας στον Νομό Λακωνίας εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που, αντί να αντιμετωπίζεται με μόνιμες προσλήψεις γιατρών, αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με εμβαλωματικές λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
Συγκεκριμένα, μόλις μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Αυγούστου, υπέβαλαν παραιτήσεις τρεις γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, καθώς τα εξαντλητικά ωράρια και οι ατελείωτες υπερωρίες απαξιώνουν το επιστημονικό τους έργο, ενώ παράλληλα τους οδηγούν σε υπερκόπωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά που υπάρχουν και αυτά που δημιουργούνται στο Γ.Ν. Σπάρτης, η Κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση και του Κέντρου Υγείας Σπάρτης μέσω εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Η διάλυση όμως του Κ.Υ. Σπάρτης συνεπάγεται πως οι ανασφάλιστοι και οι μη έχοντες ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών προς το Δημόσιο δεν θα έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων.
Την ίδια στιγμή, οι αγροτικοί γιατροί του Κ.Υ. Γυθείου καταγγέλλουν δυσμενείς συνθήκες εργασίας, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται και να εφημερεύουν στο Γ.Ν. Σπάρτης. Σε σχετική επιστολή τους προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, οι αγροτικοί γιατροί τονίζουν πως καλούνται να διανύουν πολλές οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο της διαμονής τους, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιούνται έπειτα από 24 και πλέον ώρες διαρκούς εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Επιπλέον, αναφέρουν πως δεν υπάρχει διαρκής παρουσία Επιμελητή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ απουσιάζουν γιατροί νευραλγικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα τα ΤΕΠ να στελεχώνονται και να λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς που έχουν μηδαμινή κλινική εμπειρία.
Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις γιατρών.
Δεδομένου ότι η διάλυση του Κ.Υ. Σπάρτης και Κ.Υ. Γυθείου αφήνει ακάλυπτους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Δεδομένου ότι οι αγροτικοί γιατροί που καλούνται να καλύψουν τα κενά στο Γ.Ν. Σπάρτης δεν διαθέτουν την ανάλογη κλινική εμπειρία για να αντιμετωπίσουν δύσκολα επείγοντα περιστατικά και διακομιδές στην Αθήνα.
Δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό του Νομού Λακωνίας οδηγείται συστηματικά σε εφημεριακή υπερεξόντωση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν τα κενά τόσο στο Γ.Ν. Σπάρτης όσο και στα Κ.Υ. Σπάρτης και Γυθείου;
2) Σε ποιες ενέργειες δεσμεύεστε να προχωρήσετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού λόγω εφημεριών στις Δομές Υγείας του Νομού Λακωνίας;
3) Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των Κ.Υ. Σπάρτης και Γυθείου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Ιωάννης Τσίμαρης