Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Θα ταξιδέψω στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας

Ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ - Το Σάββατο μεταβαίνει στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε ο ίδιος στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα για το ταξίδι στο Ισραήλ που ματαιώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερον δυνατόν ξεκινώντας με την παρουσία μου το Σάββατο στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό πρόβλημα».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στη Γάζα και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επεκταθεί η σύρραξη» και τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων χωρίς υποχωρήσεις».

Κλείνοντας την εισήγησή του πάντως, συνέστησε απευθυνόμενος στους υπουργούς του «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό πριν μιλήσουμε».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ.Μητσοτάκη ακολουθεί:

Συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία κατά την οποία, στην ευρύτερη γειτονιά μας, απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι.

Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.

Είχα την ευκαιρία και χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε

οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις.

Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου, το Σάββατο, στο Κάιρο, στα πλαίσια μιας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας.

Συνεδριάζουμε, βεβαίως, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ θα επαναλάβω απλά κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα, όπου ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προέλευση Περιφερειαρχών ή Δημάρχων όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για: α) τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, β) το ετήσιο πρόγραμμα Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας, β) Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης,

-Εισήγηση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα: Προσωπικός Ιατρός: Παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων,

-Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024.