Μήνυση Ομοσπονδίας ΡΟΜΑ κατά του Κυριάκου Βελόπουλου

«ΟΧΙ στη ρητορική μίσους και στον Αντιτσιγγανισμό»

Ρητορική μίσους στο δημόσιο λόγο, αντιτσιγγανισμός, διακρίσεις με βάση τη φυλή, είναι φαινόμενα με τα οποία δυστυχώς οι Έλληνες Ρομά ακόμα και σήμερα έρχονται αντιμέτωποι. Μια τέτοια περίπτωση έκφρασης των παραπάνω, αποτέλεσαν οι ακραίες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κυριάκου Βελόπουλου. Με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας με καραμπίνα 18χρονου Ρομά από 63χρονο στην Μεσσήνη την 5η Οκτωβρίου 2020, ο Κυριάκος Βελόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή τάχθηκε υπέρ της οπλοκατοχής για κάθε Έλληνα, υποστηρίζοντας πως «Όταν θα μπουκάρει ο κάθε Ρομά θα τον κάνει κόσκινο, όταν θα μπαίνει ο Ρομά στο σπίτι μου θα τον περάσω πριονοκορδέλα».

Η πρωτοφανής αυτή δημόσια υποκίνηση και προτροπή σε βία κατά των Ρομά συμπολιτών μας δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» κ. Βασίλης Πάντζος, όσο και ο τραγουδιστής κ. Βασίλης Παϊτέρης, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Δημητράς

εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), αντέδρασαν άμεσα καταθέτοντας μήνυση κατά του προέδρου της Κ.Ο. «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου, κατηγορώντας τον για δημόσια υποκίνηση από πρόθεση σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή της. Οι δηλώσεις αυτές εκτός από απαράδεκτες είναι άκρως επικίνδυνες καθώς ενέχουν απειλή για την ζωή και σωματική ακεραιότητα των προσώπων αυτών.

Μετά από την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου την οποία υπερψήφισε η πλειοψηφία των Ελλήνων Βουλευτών (καταψήφισαν την πρόταση μόνον οι 9 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης), αύριο Πέμπτη 20/10/2022 η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Πάγια θέση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και του προέδρου του ΔΣ κ. Βασίλη Πάντζου , ήταν και παραμένει η αντιμετώπιση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ρητορικής μίσους στον δημόσιο λόγο, των διακρίσεων και τις ανισότητας όπως βέβαια και των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας κατά της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά. Ευελπιστούμε η έκβαση της υπόθεσης να αποτελέσει παράδειγμα αποτροπής τέτοιου είδους επικίνδυνων δηλώσεων και σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για κοινωνική ισότητα. Από τη δική μας μεριά, θα παλεύουμε καθημερινά για την εξάλειψη κάθε φαινομένου ανισότητας, βίας, προκαταλήψεων και κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά, διεκδικώντας την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μας, την εκπροσώπηση μας στους θεσμούς και την θέση μας στην Ελληνική Κοινωνία.