Μέτρα στήριξης ελαιοτριβείων Λακωνίας λόγω εκτίναξης ενεργειακού κόστους

Τι απάντησε σε ερώτηση Βελόπουλου ο Κώστας Σκρέκας

Ερώτηση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή η Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 575/27-10-2022 σχετικά με το θέμα «Μέτρα στήριξης ελαιοτριβείων Λακωνίας, λόγω εκτίναξης ενεργειακού κόστους». Ακολούθησε και σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ερώτηση Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Μέτρα     στήριξης      ελαιοτριβείων     Λακωνίας,     λόγω     εκτίναξης ενεργειακού κόστους»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των ελαιουργικών μονάδων Λακωνίας, «…στα ελαιοτριβεία η αύξηση της τιμής του κόστους της ενέργειας (αύξηση 450-500%) αλλά και της αύξησης του εργατικού κόστους και των αναλώσιμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζει το κόστος λειτουργίας κατά 50% σε σχέση με το 2019…». Το δίλημμα των ελαιοτρίβων πια είναι αν θα αυξήσουν το δικαίωμα ή αν θα σταματήσουν να λειτουργούν, γεγονός που από μόνο του θα επιβαρύνει τον παραγωγό που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Στο πλαίσιο της στήριξης, την οποία θα έπρεπε να τύγχαναν, οι ελαιοτριβείς Λακωνίας προτείνουν μεταξύ των άλλων προτάσεων την επιδότηση ρεύματος ανάλογη με των βιομηχανιών άρτου και των αρτοποιείων και την ένταξη των ελαιοτριβείων στους κατά προτεραιότητα τροφοδοτούμενους καταναλωτές, ώστε να μην υφίστανται καταστροφικές διακοπές ρεύματος τόσο για τις μονάδες παραγωγής όσο και για την ελαιοποίηση, καθώς και για την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως προβείτε σε μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων Λακωνίας και κατ΄ επέκταση της χώρας, ώστε αξιοπρεπώς να επιβιώσουν τα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί έναντι της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση Σκρέκα

Σε απάντηση των σχετικών Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους αναφερόμενους στον Πίνακα Κοινοποιήσεων Βουλευτές, επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 107081/3759/31.10.2022 έγγραφο της Δ/νσης Ηλεκτρικής Ενέργειας/ΥΠΕΝ, το οποίο λάβαμε με αφορμή την κατάθεση πρωθύστερων και σχετικών με το θέμα του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων Αναφορών.

Σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση είχε και εξακολουθεί να έχει απόλυτη επίγνωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και για το λόγο αυτό, και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μερίμνησε, ώστε, αφενός να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Χώρας, αφετέρου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Για όσο διαρκεί η κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα, τα οποία αποτελούν προϊόν διυπουργικής συνεργασίας, παρακολουθούνται ενδελεχώς και προφανώς πάντοτε σε συνάρτηση με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Ειδικότερα, σε σχέση με τα μέτρα, τα οποία προβλέπονται για τον μήνα Νοέμβριο, σας παραπέμπουμε στην από 27-10-2022 Ανακοίνωση Τύπου https://ypen.gov.gr/dilosi-tou-ypourgou-perivallontos-kai-energeias-kosta-skreka- gia-ta-metra-stirixis-tis-koinonias-apo-tis-epiptoseis-tis-diethnous-energeiakis-krisis-ton-noemvrio/.

Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας