Μεγαλοπρεπής εορτασμός της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στη Μονεμβασία

Πλήθος πιστών από τη Λακωνία και τους γύρω νομούς προσήλθαν στην γραφική Καστροπολιτεία, όπου βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ακολουθία και να λάβουν την ευλογία της Μεγαλόχαρης Χρυσαφίτισσας.

Το απόγευμα της Κυριακής (15 Απριλίου) τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ και συγχοροστατούντος του Παναγ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Ο Μητροπολίτης Μάνης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε σε τρεις από τις αρετές του Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πίστη, την ταπείνωση και την υπακοή που έδειξε στο θέλημα του Θεού για την ενσάρκωση του Υιού του. Επίσης, ευχαρίστησε αδελφικώς το Μητροπολίτη Σπάρτης για την τιμητική του πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ιερά Πανήγυρη.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 16 Απριλίου, κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος του επιχωρίου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στις δρομικές και τα καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας, με κατάληξη στον Ιερό ναό Ελκομένου Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Μάνης για τη συμμετοχή του στην πανήγυρη, τις τοπικές αρχές, καθώς και το πλήθος των πιστών οι οποίοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

φωτογραφία: Μιχάλης Καρούνης