Μεγάλες ζημιές σε 40.000 στρέμματα με εσπεριδοειδή στη Λακωνία

Σε 30.000 – 40.000 στρέμματα με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όπως μανταρίνι και πορτοκάλι κυρίως Βαλέντσια εντοπίζονται οι ζημιές από τον πρόσφατο παγετό που χτύπησε το νομό Λακωνίας, αλλά και τη σφοδρή χαλαζόπτωση στο δήμο Ευρώτα, γεγονός που φέρνει σε απόγνωση τους αγρότες. Το στοιχείο αυτό ήδη φαίνεται να επιδρά στην εγχώρια αγορά, καθώς τα όψιμα μανταρίνια Ορτανίκ ξεκίνησαν με 24-25 λεπτά ανά κιλό, τιμή ικανοποιητική για τον παραγωγό.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «οι ζημιές είναι μεγάλες από παγετό αλλά κυρίως το χαλάζι που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες στο δήμο Ευρώτα, σε πολλές κοινότητες, όπου καλλιεργούνται μανταρίνια Ορτανίκ, Νόβα και πορτοκάλια Λανελέϊτ και Βαλέντσια.Το κακό είναι ότι στην περιοχή μας δεν είχε μπει κανείς στο χωράφι να μαζέψει, καθώς είμαστε όψιμοι, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καρούνη εξάλλου, αγρότη από τα Πακιά Λακωνίας «ζημιά έχουμε και σε ορισμένες Κλημεντίνες, οι οποίες είχαν μείνει αδιάθετες». Σύμφωνα με τον ίδιο «ο παγετός που έπεσε τα Θεοφάνεια έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι παγετοί τις επόμενες ημέρες και πολύ χαλάζι». Όπως μας είπε ο κ. Καρούνης επιπλέον ζημιές εντοπίζεται στην περιοχή και σε λαδολιές, περιορισμένες βέβαια, που είχαν μείνει αμάζευτες.

Σημειωτέον ότι την περιοχή επισκέφτηκε και ο Λάκωνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τις προηγούμενες ημέρες, για να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς το μέγεθος της ζημίας.

Αλέξανδρος Μπίκας