Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς

Μία χοροθεατρική παράσταση από τη Σκηνή Σπάρτης

11 Φεβρουαρίου17 Φεβρουαρίου18 Φεβρουαρίου
🕗 20:00📍 Σκηνή Σπάρτης , Κλεομβρότου 53
Το έργο «Med ούσα – H μεταμόρφωση της Γοργούς» είναι μια πειραματική παράσταση χοροθεάτρου εντός της οποίας αποκωδικοποιείται ο μύθος της Μέδουσας. Το έργο επιδιώκει να αποδομήσει γόνιμα τον μύθο της περιβόητης γοργόνας και να τον επανανοηματοδοτήσει στο σήμερα, μέσα από τα μάτια της σύγχρονης γυναίκας και της ιστορίας της.
Ποια ήταν η πυρηνική φύση της τρομακτικής Μέδουσας και πως ένας μύθος της αρχαιότητας ξετυλίγεται ακόμα και στην σύγχρονη εποχή στα πλαίσια της υπάρχουσας πατριαρχίας;
“Η Μέδουσα , μία από τις πιο αδικημένες στην κυρίαρχη ανάγνωση της παγκόσμιας μυθολογίας μορφή , στρέφει το βλέμμα της τώρα ,στον θεατή για να τον απολιθώσει λυτρωτικά , άλλη μια φορά με τις αλήθειες που έμειναν άφατες. Μια χορογραφία για την γυναίκα στον κόσμο της θεϊκής πατριαρχίας και μία υπόμνηση ότι η κάθαρση έρχεται πάντα στο τέλος , άλλοτε σαν φάρμακο κι άλλοτε σαν φαρμάκι , δυτή σαν το αίμα της Γοργούς.”
Ηρακλης Σάσσαλος
Βιογραφικά:
Η Χρυσάνθη Κοτσάφτη είναι ηθοποιός και δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο στη Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του θεάτρου του καταπιεσμένου Σπάρτης (Βol), έχει δραστηριοποιηθεί θεατρικά στην πόλη της Σπάρτης, διατηρεί το εργαστήρι θεάτρου ενηλίκων στη Σκηνή Σπάρτης καθώς και το παιδικό εργαστήρι θεάτρου στην Explorativa, εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί σεμινάρια αγωγής του λόγου και ορθοφωνίας καθώς και αυτοσχεδιασμού.
Η Πελαγία Τσακαλίδου είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με ειδίκευση «Σπουδές στο Χορό». Είναι αυτοδίδακτη χορεύτρια πειραματικού χορού και αυτοσχεδιασμού έχοντας ως υπόβαθρο την capoeira, το σωματικό θέατρο, το σύγχρονο χορό και τα street dance styles, ακολουθώντας καταξιωμένους δασκάλους του κάθε είδους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σωματικού θεάτρου και σύγχρονου χορού στην Θεσσαλονίκη, σε cyphers του Βερολίνου και τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται στην δημιουργία της performance στην Σπάρτη. Σήμερα διδάσκει το «Expressive Body» στο Spartan Yoga Shala, «Χοροθεάτρο» στη Σκηνή Σπάρτης και τη μέθοδο «Science in Motion» στην Explorativa σε παιδιά Δημοτικού, ως μια βιωματική προσέγγιση της Φυσικής μέσω του χορού και της κίνησης.
Συντελεστές:
Σύλληψη και Ερμηνεία: Πελαγία ΤσακαλίδουΣκηνοθεσία: Χρυσάνθη ΚοτσάφτηΈρευνα και Βιβλιογραφική Ανασκόπηση: Ηρακλής ΣάσσαλοςΚινηματογράφηση, Διεύθυνση Φωτογραφίας: TAK films and frames
☎️ Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 𝟔𝟗𝟎𝟗𝟏𝟔𝟏𝟐𝟔𝟒Ώρες επικοινωνίας 10.00 – 15.00
Απαραίτητη η κράτηση θέσης λόγω περιοριορισμένης χωρητικότητας
*** Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών