Με στόχο Πέμπτη απόγευμα πληρωμή των συνδεδεμένων

Με στόχο να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων για τις συνδεδεμένες μέχρι την Πέμπτη 17 Μαΐου το απόγευμα κινούνται τις τελευταίες ώρες οι αρμόδιοι στο υπουργείο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το δρόμο για την πληρωμή άνοιξε η έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος των ενισχύσεων ανά προϊόν, σύμφωνα με τις οποίες για τα αιγοπρόβατα ανέρχεται στα 9,7 ευρώ ανά ζώο, για τα θηλυκά βοοειδή στα 192,5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, για σπόρους σποράς στα 31,26 ευρώ το στρέμμα, για κορινθιακή σταφίδα στα 49,3 ευρώ το στρέμμα, για πορτοκάλια στα 52 ευρώ το στρέμμα, για ρύζι στα 27,9 ευρώ το στρέμμα και για τη σηροτροφία στα 248 ευρώ το κουτί.

Σημειωτέον ότι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λένε ότι πρώτα θα βγει σχετική ανακοίνωση και μετά θα γίνει η πληρωμή, την οποία τοποθετούν για τη Δευτέρα 21 Μαΐου.

Όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Agrenda, τις τελευταίες ημέρες συσκέψεις και διαβουλεύσεις αρµοδίων της Δοµοκού και της πλατείας Βάθη, προκειμένου να αποφασιστούν και αν εκδοθούν οι αποφάσεις με το ύψος των ενισχύσεων στα ζωικά, ήταν που καθυστερούσαν την πληρωµή των δικαιούχων. Το πρόβληµα, εξ αρχής εντοπίστηκε στα αιγοπρόβατα. Οι δηλώσεις Αποστόλου για ενιαία ενδεικτική τιµή στα 11 ευρώ το ζώο (τόσο για πρόβατα όσο και για αίγες, για ορεινά αλλά και πεδινά), µε στόχο τη στήριξη της κτηνοτροφίας, φαίνεται πως τελικά δεν θα εφαρµοστούν στην πράξη, καθώς οι αλλαγές που έφεραν µείωση της υποχρέωσης των 120 κιλών γάλα στα 100 κιλά, έχει αυξήσει σηµαντικά των αριθµό των ζώων που δηλώθηκαν το 2017.

Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού ο συνολικός προϋπολογισµός για τα ζωικά πλησιάζει τα 90 εκατ. ευρώ, µε την πίστωση να «δείχνει» κάτι λιγότερο από το ποσό αυτό. Να σηµειωθεί ότι αφορά 50,978 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 36,336 εκατ. ευρώ για τα θηλυκά βοοειδή και τα ειδικά δικαιώµατα κτηνοτροφίας κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Δούσκα Ελένη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ