Με 3,40 ευρώ το κιλό αγοράζει η Sparta Gourmet του Στηβ Βαλιώτη

Ζωηρεύει τις τελευταίες ημέρες η αγορά του ελαιολάδου, με Κρήτη και Λακωνία, να συγκεντρώνουν κυρίως το εμπορικό ενδιαφέρον για απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων. Το θετικό βέβαια είναι ότι σιγά-σιγά οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης, αρχίζουν να προσφέρουν στον παραγωγό τιμές άνω των 3 ευρώ το κιλό.

Με 3,40 ευρώ το κιλό αγοράζει πλέον η Sparta Gourmet του Στηβ Βαλιώτη

Στο νομό Λακωνίας, η Sparta Gourmet του Στηβ Βαλιώτη, του Έλληνα μεγιστάνα που ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ προσφέρει στον παραγωγό μια τιμή στα 3,40 ευρώ το κιλό, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο υπεύθυνος του εργοστασίου, κ. Γιάννης Μπάρδης.

Υπενθυμίζεται ότι την υψηλότερη –αυτή τη χρονική περίοδο- τιμή πανελλαδικά στο ελαιόλαδο επέτυχε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης. Συνολικά πούλησε με διαπραγμάτευση 170 τόνους ελαιολάδου, στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό.

Οι οξύτητες του ελαιολάδου του Συνεταιρισμού δεν ξεπερνούν φέτος το 0,31, ενώ όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της οργάνωσης, κ. Σωτήρης Τσιριγώτης «οι 170 αυτοί τόνοι που δώσαμε και πάνε για εξαγωγή, όπως το 95% της ποσότητας που παράγουμε κάθε χρόνο, ήταν κυρίως με οξύτητες 0,28, δηλαδή προϊόν, πάρα πολύ ποιοτικό».

Στην αμέσως προηγούμενη πώληση ο Συνεταιρισμός είχε πιάσει τιμή 3,90 ευρώ το κιλό για δυο βυτία, οξύτητας 0,3, γεγονός που δείχνει, ότι ακόμα και στη Λακωνία και ειδικά στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή με τις χαμηλότερες οξύτητες πανελλαδικά, οι τιμές κινούνται πτωτικά.

«Είναι ασφαλώς παράδοξο, σε μια χρονιά με τόση έλλειψη σε ποιοτικά ελαιόλαδα, να πουλάμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 3,60 ευρώ το κιλό. Βέβαια, πρέπει να πω, ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι η υψηλότερη, σε επίπεδο νομού, αλλά και χώρας. Ωστόσο, οφείλω να πω, ότι δεδομένου ότι οι τιμές καθορίζονται από τους εμπόρους, αν δεν συννενοηθούμε και δεν υπάρξουν συνέργειες μεταξύ συνεταιρισμών, δύσκολα θα έχουμε καλύτερες τιμές», τόνισε ο ίδιος, για να καταλήξει ως εξής: «θα μπορούσαμε για παράδειγμα οι Συνεταιρισμοί της περιοχής μας, που έχουμε ελαιόλαδα με πολύ χαμηλές οξύτητες, ακόμα και φέτος, να οργανωθούμε και να πουλήσουμε μαζικά, μια ποσότητα 7.000 – 8.000 τόνων. Τότε σίγουρα θα πιάναμε υψηλότερη τιμή για τον παραγωγό, αλλά δυστυχώς όλα είναι θέμα συννενόησης και νοοτροπίας».

Αλέξανδρος Μπίκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ