Μετακινήσεις αγροτών για το μάζεμα της ελιάς | Τι ισχύει

Η συγκομιδή της ελιάς θα γίνει κανονικά, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η συγκομιδή της ελιάς θα γίνει κανονικά, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά είναι: Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, απευθύνοντας έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται.

Όπως είπε, θα υπάρξει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για το lockdown, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις, είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται.

«Εύχομαι να μη βρεθούν περισσότερα ελαιόδεντρα από όσα διαθέτουμε ως χώρα…», είπε με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που διαπιστώθηκε στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγροτικές εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά είτε από τους αγρότες κατ’ επάγγελμα είτε από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων με καλλιέργειες, «αρκεί να φέρουν μαζί τους το έντυπο μετακίνησης για λόγους εργασίας, στην οποία θα αναγράψουν “για αγροτική παραγωγή” και το Ε9 που θα πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους».