Μάντζος: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό»

«Το “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” είναι συμφωνία τιμής με τους πολίτες στο συλλογικό αίτημα αλλαγής»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε «πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη για πολιτικές αξιοπρέπειας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και αυτό γίνεται με πρόγραμμα που εμείς έχουμε δώσει εδώ και πολλούς μήνες σε δημόσια διαβούλευση» και εξήγησε:

«Ένα πρόγραμμα στο οποίο συζητούμε για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όχι από το Υπουργείο Εργασίας αλλά από τους κοινωνικούς εταίρους, με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μιλούμε για την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, για το “ξεπάγωμα” των τριετιών, απαιτούμε τη ρύθμιση των νέων μορφών εργασίας, καθώς και τεκμήρια μισθωτής εργασίας για τους νέους μας που εργάζονται στις πλατφόρμες και στις εταιρείες διανομής αγαθών. Και προτείνουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων».

«Για εμάς, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι, πρώτον, θεσμικές -στην εργασία, την υγεία, το κράτος, την παιδεία- και, δεύτερον, οικονομικές για όλους όσοι αισθάνονται και είναι εκτός των τειχών. Να μη μείνει κανείς πίσω», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ως προς τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο Δ. Μάντζος επανέλαβε ότι «το διακύβευμα είναι το σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε, το οποίο ενισχύεται όσο οι ανισότητες διευρύνονται», τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης στην πράξη».

«Έχει θεμελιώδη αξία πώς θα αξιολογήσουν οι πολίτες το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αν θα πάρουμε απόφαση αλλαγής στηρίζοντας αυτό το πρόγραμμα ή αν θα αναπαράξουμε τα κλειστά συστήματα εξουσίας που έχουν διευρύνει τα αδιέξοδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, δε, με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε, αρχικά, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί «ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό το οποίο, σε συνάρτηση και με τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων, θα μας δώσει τη δυνατότητα να προκαλέσουμε δύο πράγματα: προγραμματικές συγκλίσεις, εφόσον αυτές είναι εφικτές πάνω στις δικές μας προγραμματικές αρχές και αξίες στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα έχουμε στα χέρια μας, και πρόσωπα κοινής αποδοχής».

«Εμείς δεν μπαίνουμε στον εγωισμό και στην προσωπική βεντέτα δύο αρχηγών οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση. Μοιραζόμαστε τις αγωνίες ενός λαού που ζητά αλλαγή πολιτικών, αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και αλλαγή πολιτικών προσώπων. Δεν μπορούν το τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο να το κρατήσουν τα ίδια χέρια που το έριξαν στον ύφαλο και το 2015-19 και το 2019-23. Το “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” είναι συμφωνία τιμής με τους πολίτες, πάνω σε ένα συλλογικό αίτημα αλλαγής πολιτικής που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Για εμάς, η σταθερότητα δεν μπορεί να εξισώνεται με τη στασιμότητα. Εμείς πλάτη για συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που θα αναπαράξει τα μοντέλα της στασιμότητας δεν θα βάλουμε. Βλέπουμε δύο κόμματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στις δικές τους θέσεις να προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα εγγυηθούν τη σταθερότητα της χώρας. Δεν μας λένε πώς θα το καταφέρουν», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Εμείς μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις, που απαιτούν ειλικρίνεια και αυτοκριτική από τις πολιτικές δυνάμεις.

Για παράδειγμα, θα πρέπει η ΝΔ να δεχθεί να καταργηθούν οι αντεργατικές επιλογές που έχει κάνει με το πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη και στο ζήτημα των απολύσεων και στο ωράριο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά του ΕΚΑΣ που ο ίδιος κατήργησε.

Και, ναι, μέσα από την ψήφο του λαού, πρέπει να αποδοκιμαστούν και οι πρωθυπουργοί που ηγήθηκαν των κυβερνήσεων που έκαναν αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος και κατέληξε:

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις και στα προγράμματα και στα πρόσωπα με τις πολιτικές του απόψεις και θέσεις. Δεν υπάρχει επιβολή στη Δημοκρατία. Τον πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης πραγματικής συνεργασίας -και όχι αθροίσματος εδρών-, όπως και το πρόγραμμα της, θα διαμορφώσουν τα κόμματα που θα συνεργαστούν, μέσα από ειλικρινείς συζητήσεις».