Η Μάνη στην «καρδιά» του Μανχάταν (φωτο)

Η συνεισφορά της Μάνης στην Επανάσταση του 1821 - Εκδηλώσεις της ελληνοαμερικανικής ομογένειας για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «Sail to Freedom»

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής ομογένειας για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «Sail to Freedom» ξεκίνησε με μία δεξίωση στην «καρδιά» του Μανχάταν. Κατά τη διάρκειά της οι οργανωτές τίμησαν τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην διοργάνωση στο κλαμπ «3 West», ενώ η δημοσιογράφος της Καθημερινής Σπυριδούλα Σπανέα μίλησε για τη συνεισφορά της Μάνης στην Επανάσταση του 1821 και παρουσίασε τη μανιάτικη σημαία όπως και τη γυναικεία μανιάτικη φορεσιά. Το λακωνικό στοιχείο ήταν έντονο στην εκδήλωση καθώς το «παρών» έδωσαν πολλοί ομογενείς που κατάγονται από τη Λακωνία, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της EMBCA Λου Κάτσος και ο πρόεδρος της Πανλακωνικής Ένωσης Θοδωρής Παυλάκος. Την εκδήλωση της Ομογένειας «Sail to Freedom» εμπνεύστηκε η Ελληνοαμερικανίδα εκδότρια Ευαγγελίνα Πλακάς.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο γνωστός ομογενής κ. Λου Κάτσος μίλησε για τους Αμερικανούς φιλέλληνες που πήγαν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν στο πλευρό των Ελλήνων και επεσήμανε ότι ανάμεσά τους ήταν και ο Τζορζτ Τζάρβις αλλά και πολλοί άλλοι ενώ το μεγαλύτερο πλοίο εκείνη την εποχή το «USS Constitution» μετέφερε υλικά και τρόφιμα στην Ελλάδα για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων.
Η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα αναφερόμενη στον καθοριστικό όλο της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση μίλησε για την επιστολή του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη προς τους Αμερικανούς: «Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, στις 25 Μαΐου 1821, ο οπλαρχηγός της Μάνης Πέτρος Μαυρομιχάλης, γνωστός ως Πετρόμπεης, λεστειλε επιστολή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μόνροου.


Η επιστολή ξεκινούσε ως εξής: «Αποφασίζοντες να ζήσωμεν ή ν’ αποθάνωμεν διά την ελευθερίαν, συρόμεθα προς εσάς από δικαίαν συμπάθειαν • διότι είς τον τόπον σας εδιάλεξε να κατοική η ελευθερία, από μόνους εσάς λατρευομένη καθώς ελατρεύετο από τους πατέρες μας.. Αι αρεταί σας, ω Αμερικανοί, μας προσεγγίζουν εις εσάς, μ’ όλον ότι μας χωρίζουν ευρύταται θάλασσα. Ημείς σας νομίζομεν πλησιέστερους πατά τα γειτονεύοντα με ημάς έθνη, και σας έχομεν φίλους και συμπολίτας και αδελγούς, διότι είσθε δίκαιοι, φιλάνθρωποι και γενναίοι • δίκαιοι, ότι και ελεύθεροι • φιλάνθρωποι και γενναίοι ότι πολιτεύεσθε κατά το Ευαγγέλιον». Η μετάφραση έγινε από τον φιλέλληνα πανεπιστημιακό καθηγητή του Harvard και πάστορα Έντουαρντ Έβερετ, ο οποίος διένειμε το κείμενο στις εφημερίδες της εποχής για να κερδηθεί η συμπάθεια της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Διακόσια χρόνια μετά, χάρη στην εκδήλωση Sail to Freedom, έρχεται στην Αμερική η μανιάτικη σημαία, και θα ήθελα να ευχαριστήσω γι΄αυτό τη διοργανώτρια Ευαγγελίνα Πλακάς. Αυτή τη σημαία σήκωσαν οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη Λακωνίας και έφυγαν για την Καλαμάτα προκειμένου να την ελευθερώσουν. Στις 23 Μαρτίου ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και ο Ηλίας Τσαλαφατίνος από το Οίτυλο της Μάνης μπήκαν στην Καλαμάτα. Η μανιάτικη σημαία δεν γράφει Ελευθερία Ή Θάνοςτος. Γράφει Νίκη Ή Θάνατος γιατί οι Μανιάτες ήταν ελεύθεροι και πολεμούσαν για την ελευθερία της Ελλάδος. Το Νίκη Ή Θάνατος αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του Σπαρτιατικού Ταν Ή Επί Τας. Εξάλλου, το προσωνύμιο των Μανατών είναι Σπαρτιατόγγονα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Μανιάτισσα δημοσιογράφος.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης παρουσιάστηκε από τη βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού το αντίγραφο της ενδυμασίας της Μαντώ Μαυρογένους.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης «Sail to Freedom» κυρία Ευαγγελίνα Πλακάς ευχαρίστησε με την σειρά της, τους συντελεστές και τους υποστηρικτές-χορηγούς της εκδήλωσης, μεταξύ αυτών ένα επιτελείο συνεργατών απά την Ελλάδα, όπως η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα, η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ζέρβη, ο σκηνοθέτης Κώστας Κιμούλης καθώς και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αιλαντ κ. Λου Ραπτάκης, η βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογιού, ο πρόεδρος του «Propeller Club, NY & NJ» κ. Justin Zizes, Jr., ο κ. Ντίνος Ράλης, ο κ Γιώργος Κίτσιος, ο Αργύρης Αργειτάκος, η συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Πλουμιδάκη κ.α.

Η κεντρική εκδήλωση Sail to Freedom που συνδιοργανώθηκε με την συμμετοχή πολλών ομογενειακών φορέων και διακεκριμένων ομογενών θα πραγματοποιηθεί εν πλώ την ερχόμενη Κυριακή (5/6) στα νερά του ποταμού Χάντσον και του Ιστ Ρίβερ και θα περάσει μπροστά απο το σύμβολο της Ανεξαρτησίας στην Αμερική, το φημισμένο «Άγαλμα της Ελευθερίας». Όπως επεσήμανε, και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, η γνωστή φιλέλληνας καθηγήτρια κ. Κάθριν Φλέμινγκ, «μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στην κανονικότητα κάνοντας κάτι που είναι επανασταστικό».