Live: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τον πρίγκιπα Φίλιππο

Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό στο φέρετρο

Με τήρηση ενός λεπτού σιγής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε η τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου. Η βασίλισσα Ελισάβετ και η στενή οικογένεια του εκλιπόντος απευθύνουν το τελευταίο αντίο στον δούκα του Εδιμβούργου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ. Λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό «ντύνει» το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου…

Η κηδεία σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Ωστόσο, χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19, και κατ’ επέκταση δεν επετράπη η πρόσβαση για το κοινό, ούτε δημόσιες πομπές, και ολόκληρη η τελετή της κηδείας λαμβάνει χώρα μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ.

Μόνο 30 άτομα παρίστανται στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα και σε συμμόρφωση με τα μέτρα προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της 50λεπτης τελετής.

kate-kideia-philippos.jpg
Chris Jackson/Pool via AP

Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγουδά μουσικά κομμάτια και ύμνους που είχε επιλέξει ο ίδιος ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του.

Το φέρετρο με την σορό του πρίγκιπα Φιλίππου τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, το οποίο ακολουθούσε πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley, καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.

Leon Neal/Pool via AP

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησαν πεζή το φέρετρο μαζί με τα αδέλφια τους Εντουαρντ και Άντριου και τους δυο γιους τους Καρόλου, Ουίλιαμ και Χάρι. Πάνω στο φέρετρο με την σορό του Φίλιππου είναι τοποθετημένο ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του.

Η μπάντα του Πρώτου Τάγματος Γρεναδιέρων ηγήθηκε της πομπής και ακολούθησαν επικεφαλής του στρατού.

Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ, στην Εσωτερική Αίθουσα του Πύργου.

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας άρχισε το τελετουργικό και εντός 15 λεπτών παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

AP

Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί παρατάχθηκαν στην περίμετρο της αυλής.

Ακολούθως, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν συμμετείχαν στην πομπή, αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στις 17:00 ώρα Ελλάδας τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σημαίνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχθηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλεισαν από τις γκάιντες ηχούσε το «Carry On».

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια, τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου – κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Την κηδεία τελεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Η λίστα των παριστάμενων στην κηδεία

  1. Βασίλισσα Ελισάβετ
  2. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας
  3. Η Δούκισσα της Κορνουάλης
  4. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ
  5. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ
  6. Ο Δούκας του Σάσεξ
  7. Ο Δούκας του Γιορκ
  8. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη
  9. Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι
  10. Η πριγκίπισσα Ευγενία
  11. Τζακ Μπρουκσμπανκ
  12. Ο κόμης του Ουέσσεξ
  13. Η Δούκισσα του Ουέσσεξ
  14. Η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ
  15. Βισκάουντ Σέβερν
  16. Η πριγκίπισσα Άννα
  17. Ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς
  18. Πίτερ Φίλιπς
  19. Ζάρα Φίλιπς
  20. Μάικ Τιντάλ
  21. Ο Κόμης του Σνόουντον
  22. Η Λαίδη Σάρα Τσάτο
  23. Ντάνιελ Τσάτο
  24. Ο Δούκας του Γκλόστερ
  25. Ο Δούκας του Κεντ
  26. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα
  27. Ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν
  28. Ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης
  29. Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ
  30. Η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας