Λικέρ με βερίκοκα από τη Μαίρη Παναγάκου

Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Υλικά
100 – 150 κουκούτσια από βερίκοκα
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο κονιάκ

Τρόπος παρασκευής
1. Σπάστε τα κουκούτσια και πάρτε τα μικρά αμυγδαλάκια που έχουν μέσα.
2. Σε βάζο που κλείνει ερμητικά βάζετε όλα τα υλικά, βιδώνετε και ανακινείτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνετε σε μέρος που έχει πολύ ήλιο, για 1.5 μήνα.
Μπορείτε να το αφήσετε και περισσότερο.
3. Μετά από αυτό το διάστημα το σουρώνετε με διπλό τουλπάνι σε καθαρό μπουκάλι και το διατηρείτε μαζί με τα άλλα ποτά σας. Πίνεται με θρυμματισμένο πάγο.

Τάρτα με βερίκοκα
Υλικά
(για τη ζύμη)
150 γρ αλεύρι γοχ
150 γρ βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
3 κ σ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες

Για τη γέμιση
450 γρ ανθότυρο
225 γρ ζάχαρη
100 γρ κρέμα γάλακτος
λίγες σταγόνες εσάνς αμύγδαλου
2 αυγά

Για την επικάλυψη
500 γρ κομπόστα βερίκοκο
4 κ σ μαρμελάδα βερίκοκο
3 φύλλα ζελατίνης

Τρόπος παρασκευής
1. Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, 2-3 κ σ χυμό πορτοκαλιού και 1/2 κ σ ζάχαρη. Ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τον κρόκο του αυγού
και ένα ένα τα κυβάκια του βουτύρου.
2. Πλάθετε με τα δάχτυλα, μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Έπειτα χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ανοίγετε το
καθένα σε σε στρογγυλό φύλλο και το απλώνετε στη βάση μιας κουμπωτής φόρμας του κέϊκ. Τοποθετείτε επάνω μερικά φασόλια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο
για 20′.
3. Χτυπάτε σε άλλο μπολ το τυρί, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά ένα ένα. Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο, αφαιρείτε τα φασόλια
και απλώνετε στα πλάγια την υπόλοιπη ζύμη που έχετε κρατήσει, πιέζοντας με τα δάχτυλα.
4. Αφήνετε τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει λίγο η άψητη ζύμη. Γεμίζετε την άδεια τάρτα που ετοιμάσατε με το μείγμα του τυριού. Ψήνετε στο φούρνο με αντιστάσεις για 15′ στους
180ο. Χαμηλώνετε τη φωτιά στους 160ο και ψήνετε για 20′ ακόμη. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
5. Απλώνετε τα βερίκοκα στην τάρτα, με το άνοιγμα προς τα κάτω. Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό, τις στραγγίζετε και τις διαλύετε σε λίγο ζεστό νερό.
6. Ζεσταίνετε ελαφρά τη μαρμελάδα βερίκοκο σε ένα τηγανάκι. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και διαλύετε τη ζεστή ζελατίνα μέσα στη μαρμελάδα. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο
και περιχύνετε τα βερίκοκα. Όταν κρυώσει εντελώς τη σερβίρετε.