Λεωνίδας Παπαδάκος: «Δεν έχουμε αντοχές και χρόνο για άλλα πειράματα»

Λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο γνωστός και μάχιμος δικηγόρος αποκαλύπτεται στον Fly και δηλώνει μεταξύ άλλων «Με την Ντία Τζανετέα μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη και τα χωριά μας»

Ο Λεωνίδας Παπαδάκος είναι ο ορισμός του νέου ανθρώπου που δεν επαναπαύεται και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο του, δίχως να μένει στη θεωρία και να αρκείται στην εύκολη κριτική. Μάχιμος δικηγόρος, γιος του Σπύρου Παπαδάκου, του επί σειρά ετών προέδρου του ΑΣΕΕ Αμυκλών «ΛΑΚΩΝΙΑ», άνοιξε τα φτερά του, σπούδασε Νομική κι επέστρεψε στον τόπο του, θέλοντας να βάλει το δικό του λιθαράκι στην αναγέννηση του δήμου Σπάρτης. Στις επερχόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου συμμετέχει ενεργά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ντία Τζανετέα και σήμερα, αποκαλύπτει στο flynews τα κίνητρα που τον ώθησαν να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση. Επιπλέον, αναπτύσσει συνοπτικά το όραμά του για τον τόπο μας και καλεί άπαντες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στον ίδιο όσο και στην παράταξή της Ντίας Τζανετέα.

 

1/ Ποια ήταν τα κίνητρα για να κατέλθετε στις εκλογές και γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε με την Ντία Τζανετέα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σπάρτη. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια καθώς ο πατέρας μου είναι αγρότης και μάλιστα έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΑΣΕΕ Αμυκλών «ΛΑΚΩΝΙΑ», προωθώντας πάντοτε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και μαχόμενος ανιδιοτελώς για αυτές. Από το πόστο του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού αλλά και από αγροτικές επιτροπές φορέων που έχει υπηρετήσει σε όλη τη διαδρομή του, ασκούσε πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση αλλά και την αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή και οι ανάγκες των συμπολιτών μας και κυρίως των αγροτών, καθώς τυγχάνουμε ένας αγροτικός νομός στην πλειοψηφία μας. Από μικρή ηλικία λοιπόν, μου εμφύσησε την προσφορά στο συνάνθρωπο, μαθαίνοντάς μου ότι στη ζωή δεν έχουν αξία τα υλικά αγαθά αλλά η προσφορά. Η ηθική ικανοποίηση και αγαλλίαση που νιώθεις στην ψυχή σου όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις βοηθήσει έναν άνθρωπο είναι ανεκτίμητη, είναι αναντικατάστατη.

Πορευόμενος κι εγώ λοιπόν με αυτές τις ηθικές αρχές και αξίες στη ζωή μου, προσπαθώ τόσο μέσα από τη δουλειά μου, ως μαχόμενος δικηγόρος, όσο και στην εν γένει κοινωνική μου ζωή, να βοηθώ τους συμπολίτες μου με όποιο τρόπο μπορώ και με όποιες δυνατότητες έχω, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, την καθημερινότητά τους, να αποκτήσουν ίση πρόσβαση και ευκαιρίες με όλους, να βελτιώσουμε την πόλη μας.

Όταν μου πρότεινε η Ντία Τζανετέα να συμμετέχω στο συνδυασμό της «ΣΠΑΡΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, διαπίστωσα ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και την ίδια θέληση για προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας έχει χάσει την ταυτότητά του. ‘Ήμασταν ένας τόπος φιλόξενος, προσβάσιμος, ανοιχτός, ασφαλής, ένας τόπος σχεδόν ονειρικός για να δημιουργήσεις και να μεγαλώσεις την οικογένεια σου. Πλέον, οι συνθήκες διαβίωσης, αντί να βελτιώνονται, επιδεινώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα, να δυσκολεύεται κανείς να επιβιώσει αξιοπρεπώς στην πόλη και στα χωριά, επιλέγοντας να εγκαταλείψει τον τόπο που μεγάλωσε και έζησε. Κίνητρο για την ενασχόληση με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αγάπη μου για τον τόπο που ζω και εργάζομαι και η θέληση για προσφορά σε αυτόν. Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι ότι με τα κοινά οφείλουν να ασχολούνται άνθρωποι εργατικοί, νέοι, επιτυχημένοι στον τομέα τους, που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους, με γνώσεις και για τα κακώς κείμενα του τόπου, όρεξη για δουλειά, που βρίσκονται σε διαρκή επαφή και αλληλεπίδραση με την πόλη και τους ανθρώπους της, χωρίς παρωπίδες και ιδιοτελή κίνητρα. Στόχος μου είναι με τις γνώσεις μου και συνεισφέρω από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ώστε κατά προτεραιότητα να επιλύσουμε βασικά ζητήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και ήδη επιλυθέντα, όπως είναι η οδοποιία, η ύδρευση, η άρδευση και η στήριξη κυρίως του αγροτικού κόσμου και των χωριών μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας, που έχει υποβαθμιστεί, διεκδικώντας συγχρόνως ως Δήμος ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα για να δρομολογήσουμε έργα πνοής και αναβάθμισης για τον τόπο μας.

 

2/ Συνοπτικά, ποιο είναι το όραμά σας για το δήμο Σπάρτης;

Τέσσερεις είναι οι βασικοί πυλώνες του οράματός μου για το Δήμο: πράσινος, «έξυπνος», πολιτιστικός- τουριστικός και ασφαλής Δήμος για όλους και ιδίως για τα χωριά μας.

Ειδικότερα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα μας, και μάλιστα πολλές φορές στο νομό μας έχουμε δει τα ολέθρια αποτελέσματά τους. Καθίσταται επομένως άμεση και επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης και προστασίας των πολιτών και συγχρόνως μετάβασης σε ένα πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον δήμο.

Επιπλέον, τα χρόνια της πανδημίας και ο εγκλεισμός μας λόγω της καραντίνας για τον COVID-19, υπήρξαν η αιτία ώστε να εξελιχθεί η απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες των πολιτών προς την κεντρική διοίκηση και το κράτος, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη και αναβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πολιτών οφείλει να επέλθει και στις δημοτικές υπηρεσίες μας, δημιουργώντας έναν «έξυπνο» Δήμο για όλους μας, ώστε όλοι οι δημότες μας, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και εργατοώρες, απομακρυσμένα, να έχουν άμεση, εύκολη και ισάξια πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες μέσω υπολογιστή ή εφαρμογών, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες εργασίας τους και την ποιότητα ζωής τους.

Τρίτον, ως μία από τις ιστορικότερες παγκόσμιες πόλεις, έχουμε την τιμή να έχουμε ένα Δήμο με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, το οποίο με εξαίρεση ελάχιστες δράσεις, παραμένει στην πλειοψηφία του αναξιοποίητο. Στόχος και επιθυμία μου είναι η ανάδειξη των τεχνών, του αθλητισμού, της ιστορίας μας, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσειακών εγκαταστάσεων και των καλλιτεχνών μας, ώστε τόσο ο Δήμος όσο και η ίδια η πόλη μας να ξαναγίνουν παγκόσμιο πολιτιστικό ορόσημο, πόλος έλξης διαφόρων ειδών τουριστικής προσέλευσης, αλλά κυρίως δίνοντάς τους πλέον διεξόδους, ερεθίσματα και ψυχαγωγικά ενδιαφέροντα στους κατοίκους και δη τους νεότερους μας, εντός του Δήμου μας, με στόχο την παραμονή τους σε αυτόν και την ενίσχυσή του.

Τελευταίο αλλά σημαντικότερο αφήνω το ζήτημα της ασφάλειας. Θεωρώ ότι οφείλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο ως Δήμος όσο και σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς ή φορείς της κεντρικής διοίκησης, ώστε οι δημότες μας να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους, στις μετακινήσεις τους, στους δρόμους, στους πεζοδρόμους, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές.

3/ Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους;

Η προσέλευση στις εκλογές είναι επιβεβλημένη, ποσώς μάλλον στις αυτοδικοικητικές. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι η ύψιστη εγγύηση της εύρυθμης λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Απευθύνομαι ιδιαιτέρως στους νέους συμπολίτες μου και θέλω να τους τονίσω ότι το μέλλον του Δήμου είμαστε εμείς και οφείλουμε να έχουμε λόγο και φωνή, κι όχι να γυρνάμε την πλάτη στην πόλη, όντες απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση και αφήνοντας άλλους να πάρουν αποφάσεις για εμάς. Δεν έχουμε πλέον άλλες αντοχές και χρονικά περιθώρια για πειράματα. Πρέπει να αναδείξουμε ένα άνθρωπο έμπειρο, με θέληση, έτοιμο να συγκρουστεί και να μη συμβιβαστεί για να διοικήσει το Δήμο και αυτός ο άνθρωπος είναι αναμφισβήτητα η Ντία Τζανετέα, διότι το έχει αποδείξει πολλάκις. Με Δήμαρχο τη Ντία Τζανετέα, πλαισιωμένη από νέους, με όραμα, με γνώσεις και με θέληση για δουλειά συνεργάτες, μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας και τα χωριά μας. Οφείλουμε στους συνδημότες μας να εξελίξουμε και να βελτιώσουμε το Δήμο, να γίνουμε αντάξιοι ευρωπαϊκών πόλεων, τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές, βάζοντας ένα τέλος στην «εξαγωγή» πτυχιούχων στο εξωτερικό, δίνοντας κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν και να στηρίξουν τον τόπο τους, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς τους, ώστε ο καθένας ατομικά αλλά και συγχρόνως όλοι μαζί, ενωμένοι, να κάνουμε τη Σπάρτη την πόλη που μας αξίζει, οδηγώντας τη μπροστά, σε μια νέα πορεία, σε μια νέα Σπάρτη, με δήμαρχο την Ντία Τζανετέα!