Λεωνίδας Γρηγοράκος: “Το νομοσχέδιο για τα κανάλια έχει πελατειακή λογική”

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα κληθήκαμε να συζητήσουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.
Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια και στον νομό μου είχαμε τεράστια προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μελετώντας, όμως, το νομοσχέδιο πρέπει να δει κανείς ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή αυτοί οι οποίοι έγραψαν το νομοσχέδιο δεν πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το λέω γιατί όσο και να προσπάθησα, κάτι τέτοιο δεν το διαπίστωσα. Το μόνο που αβίαστα προκύπτει από αυτό το σχέδιο νόμου είναι ότι πολλά από τα άρθρα του έχουν σχέση με πελατειακές λογικές. Με άλλα λόγια, επιχειρούν μέσα από τα άρθρα του για άλλη μία φορά να κάνουν άγρα ψήφων. Όπως όλες βέβαια οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έτσι και αυτή μοναδικό μέλημα έχει να αποσπάσει την εύνοια κάποιων πολιτών, υποσχόμενη κάποια μικρά ανταποδοτικά οφέλη, ιδίως στην περιφέρεια.
Θα επανέλθω σε λίγο στο νομοσχέδιο, γιατί θέλω τώρα να σχολιάσω την επικαιρότητα.

Συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν συμπληρώσει περίπου τριάμισι χρόνια στο πηδάλιο της εξουσίας. Όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η δική σας έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη χώρα, στην κοινωνία και στην οικονομία. Το αποτύπωμά σας είναι απολύτως αρνητικό. Όσο και να προσπαθήσετε να το ωραιοποιήσετε, το μόνο που θα επιτυγχάνετε είναι να εκτίθεστε διαρκώς στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Αλήθεια, σκέφτεστε τι μπορείτε να πείτε στους ψηφοφόρους σας –αφήστε τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων- για το έργο που έχετε επιτελέσει; Γνωρίζετε ότι τα μνημόνια δεν έφεραν την κρίση, αλλά επιμένετε να μιλάτε για τα μνημόνια. Πολλά χρόνια το διατυμπανίζετε και ακόμα δεν το έχετε διορθώσει. Δεν έχετε δεχθεί, δηλαδή, εσείς οι ίδιοι ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η κρίση έφερε τα μνημόνια. Ακόμα, όμως, εσείς συνεχίζετε να μιλάτε γι’ αυτό που είχατε πει τότε στον ελληνικό λαό και επιμένετε να κοροϊδεύετε τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να μην το έχουν αντιληφθεί ακόμα.
Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όσα συνέβησαν τα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν όλα σωστά και τέλεια. Εγώ το έχω επανειλημμένα τονίσει αυτό. Δεν τα κάναμε όλα καλά, κάναμε πολλά λάθη, γι’ αυτό ο λαός μας έφερε εκεί που μας έφερε. Μιλώ ειδικά για το κόμμα μου. Υπήρξαν στρεβλώσεις, ανακολουθίες, αμφιταλαντεύσεις και βέβαια υπήρξαν προβλήματα φθοράς και διαφθοράς.
Εντούτοις, αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελλάδα μετά το 1974 κατόρθωσε να ανήκει στις τριάντα πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητο. Άλλωστε, στα χρόνια αυτά κάναμε το μεγάλο άλμα να μπούμε στην ΕΟΚ με την αταλάντευτη επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισφράγισε το τέλος μιας ανώμαλης πολυετούς μετεμφυλιακής περιόδου. Ο διχασμός των Ελλήνων σε «μιάσματα» και «εθνικόφρονες» έγινε παρελθόν. Μην το συνεχίζετε το θέμα, δηλαδή όποιος δεν σας αρέσει είναι ακροδεξιός.
Το υποτυπώδες κοινωνικό κράτος θεμελιώθηκε μετά το 1981, με τις ανεπάρκειές του, τις αγκυλώσεις του, κ.λπ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η χώρα μας έκανε πράξη αυτό που ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αποκαλέσει «όνειρο θερινής νυκτός». Μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ, με την εύστοχη και αποτελεσματική καθοδήγηση του Κώστα Σημίτη.
Τα ιστορικά γεγονότα δεν διαγράφονται, δεν διαστρεβλώνονται, δεν απομονώνονται. Το πώς φτάσαμε στην κρίση το γνωρίζετε όλοι σας, αλλά δεν το ομολογείτε. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εσκεμμένα το συγκαλύπτετε για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλετε τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, αρνείστε να αποδώσετε τις ευθύνες σ’ αυτούς που τις έχουν. Βέβαια, η άρνησή σας έχει αντάλλαγμα την υπόγεια υποστήριξη μιας μερίδας νέων «Καραμανλικών» στην Κυβέρνησή σας. Εξάλλου, σήμερα ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτός εκπροσωπεί τον «Καραμανλισμό». Αυτή ήταν η σημερινή του δήλωση. Η περιβόητη δε υπουργοποίηση της κυρίας Παπακώστα είναι «όλα τα λεφτά». Όσον αφορά δε της Μαριλίζας, όταν πήγε σε έναν Υπουργό, της έκλεισε την πόρτα και τώρα κάθονται και οι δύο στο ίδιο τραπέζι! Πώς αλλάζουν οι καιροί!
Ακούστε, κύριε Υπουργέ, η αξιοπρέπεια είναι ένα θέμα αυστηρώς προσωπικό. Τίποτα άλλο. Αυτή είναι η απάντησή μου στο θέμα της κυρίας αυτής. Έχουμε την περιβόητη, λοιπόν, υπουργοποίηση της κυρίας που τότε αποκαλούσε αμοραλιστή τον Υπουργό και τώρα την έχετε και συζητάτε μαζί της στο ίδιο υπουργικό τραπέζι.
Κάτι έχω διδαχθεί και εγώ από την Αριστερά. Υπάρχει η ανάγκη της ιστορικής μνήμης. Ωστόσο εσείς αυτή τη μνήμη την έχετε κάνει «κουρελού». Τι να πρωτοθυμηθώ; Την περιβόητη συνεργασία σας με τον Καμμένο, προκειμένου να κουμπώσετε την παρουσία σας στην εξουσία; Την αμαχητί παράδοση και όλα αυτά που συνέβησαν προχθές στη Θεσσαλονίκη;
Δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι επτά-οχτώ Βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν υπουργοποιηθεί; Μόνο ένας-δύο έχουν μείνει εδώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή σας η συμπόρευση με τη λαϊκίστικη εθνικιστική ακροδεξιά υπαγορεύεται από κάποια πολιτική αρχών; Δεν νομίζω. Διαπνέεται καθαρά μόνο από ένα πολιτικό ήθος το οποίο τουλάχιστον η Αριστερά δεν το είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,
Το πώς μια λαϊκίστικη εθνικιστική ομάδα ανέλαβε τα ηνία της χώρας είναι και αυτό γνωστό. Με όπλο το ψέμα μπορέσατε να πείσετε μια σημαντική μερίδα των εκλογέων. Και τι δεν είπατε! Είπατε ότι θα καταργήσετε το μνημόνιο με έναν νόμο. Είπατε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει, αλλά καταργείται. Είπατε ότι δεν θα παραχωρήσετε τον εθνικό πλούτο στους τοκογλύφους. Όμως, έρχεστε και δεσμεύετε εκατό χρόνια την Ελλάδα, είκοσι πέντε δισεκατομμύρια κρατικής περιουσίας, αν δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε τη μία δόση. Όλα τα δώσατε. Σας ενοχλεί που σας τα λέμε;
Ο αγώνας της μνήμης με τη λήθη, έλεγε πριν πολλά χρόνια ο Μίλαν Κούντερα, είναι άγνωστος και είναι ένας αγώνας για την εξουσία. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η βουλιμία σας για την εξουσία είναι το πραγματικό και μοναδικό σας είναι. Το κακό, όμως, είναι ότι αυτή η χώρα οπισθοδρόμησε επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το κεκτημένο των θυσιών που είχαμε πετύχει μέχρι το 2014 το εξοβέλισε η μανιώδης αγωνία σας να αναλάβετε τη διακυβέρνηση του τόπου.
Να θυμηθώ ότι σήμερα απεκαλύφθη ότι παράγγειλαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αυτοκίνητα των 700.000 ευρώ, όταν εδώ έβγαινε ο κ. Κουρουμπλής και έλεγε ότι θα βγάλει σε δημοπρασία το αυτοκίνητο του Βενιζέλου; Αυτά δεν λέγατε; Αυτά. Τα έχετε αγκαλιά.
Το τραγικό εξάμηνο της πρώτης θητείας σας έχει πάψει να το υποστηρίζει ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιλέγοντας τη γνωστή πρακτική της γαργάρας. Το τι ακολούθησε μετά δε αποδεικνύεται με την τακτική «κάνω το ψέμα αλήθεια», «κάνω κωλοτούμπα όποτε θέλω».
Επειδή, λοιπόν, δηλώνετε ακόμα Αριστεροί, να σας υπενθυμίσουμε την περίφημη φράση του Μάο Τσετούνγκ ότι η πράξη είναι το μόνο κριτήριο της αλήθειας. Από πράξεις και αλήθεια δεν έχετε καμία σχέση. Όλα τα άλλα είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, φληναφήματα και πρωτίστως επικοινωνιακές πιρουέτες.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ομιλία και η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ξέροντας ότι η Κυβέρνησή του έχει υποστεί μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ασφυξία, το μόνο που επιδιώκει είναι να καλλιεργεί τη δική του εικονική πραγματικότητα. Η αποτίμηση για την ομιλία του και τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη τύπου, έχει γίνει από τον ελληνικό λαό. Ουδείς σοβαρός πολίτης δεν υιοθετεί την υπερχειλίζουσα αυταρέσκεια του Πρωθυπουργού, όπως έγινε με τους πανηγυρισμούς σας για το αποκαλούμενο τέλος των μνημονίων.
Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό 70% με 75% το οποίο θεωρεί ότι η χώρα μας παραμένει ακόμα στη μέγγενη των μνημονίων. Άλλωστε, οι χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων των δανειστών το επιβεβαιώνουν. Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους.
Όποιες παροχές και να δώσετε, λοιπόν, το δυσμενές κλίμα που έχει καταγραφεί για την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν πρόκειται να αλλάξει. Εξάλλου, εγώ το έχω ζήσει σαν Βουλευτής αυτό. Ό,τι παροχές και να κάναμε προεκλογικά, δεν μας άκουγε κανείς. Η φθορά των πολιτικών πραγμάτων έχει πάρει τον δρόμο της. Οι εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα σφραγίσουν το τέλος μιας ανερμάτιστης, ανίκανης και ανεπαρκούς Κυβέρνησης που έχει υπάρξει στον τόπο από το 1974.
Επανέρχομαι στο νομοσχέδιο, θέλοντας να επισημάνω το εξής. Όπως έχει διευκρινίσει και ο συνάδελφός μου, ο οποίος ήταν στις Επιτροπές κατά τη διάρκεια των κοινών συνεδριάσεων, το σχέδιο νόμου βεβαίως είναι καταρχάς θετικό διότι επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει περίπου το 4% των κατοίκων της χώρας, δηλαδή περίπου 400.000 άτομα οι οποίοι στερούνται σήμερα πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη ως προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Στον νομό Λακωνίας υπάρχουν χωριά τα οποία πραγματικά δεν είχαν πρόσβαση στην ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, στα εθνικά κανάλια. Φανταστείτε δηλαδή τι γίνεται με τα ιδιωτικά.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, διότι έχει να κάνει με την ισονομία απέναντι στους Έλληνες πολίτες και την παροχή των ίσων δικαιωμάτων στην πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.
Παρ’ όλα αυτά, με το παρόν σχέδιο νόμου δεν επιλύονται ουσιαστικά προβλήματα. Αν και παρουσιάζει όλα τα απαραίτητα βήματα που ορίζουν οι αρμόδιοι για την επίτευξη έργου φορείς, όπως οι δικαιούχοι που είναι ιδιώτες, μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που προσδιορίζονται στο παράρτημα, η διαδικασία που παρακολουθεί, οι προθεσμίες και όλα τα υπόλοιπα είναι ασαφέστατα και κανείς δεν ξέρει πώς θα υλοποιηθούν. Το Υπουργείο εναποθέτει σε ιδιώτες τη δική του υποχρέωση να καλύψει όλη την ελληνική επικράτεια με τηλεοπτικό σήμα.
Το μόνο ουσιαστικό που κάνει το Υπουργείο, σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, είναι να επιδοτήσει με ένα μικρό ποσό των 110 ευρώ -και μάλιστα εφάπαξ- όσους δεν έχουν σήμερα σήμα για να βρουν και να πληρώσουν μόνοι τους τον πάροχο της αρεσκείας τους. Το γνωρίζουμε καλά πλέον ότι η λογική επιδομάτων είναι η αγαπημένη σας ψηφοθηρική μέθοδος. Είναι, όμως, η ασφαλέστερη και οικονομικότερη επιλογή για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ειδικά για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη να πάρουν τα 110 ευρώ;
Σας είχαμε ρωτήσει, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το εξής: Πώς πιστοποιείτε ότι όσοι δικαιούχοι θα παραλάβουν το επίδομα των 110 ευρώ θα έρθουν σε επαφή με τον ιδιώτη πάροχο; Δηλαδή, ποιες είναι οι εγγυήσεις εκείνες του νομοσχεδίου οι οποίες μας δείχνουν ότι τελικά το έργο αυτό θα υλοποιηθεί; Πώς θα εξασφαλίσετε ότι το έργο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο για να μη χαθούν τα λεφτά του ελληνικού λαού; Πώς θα γίνει να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το έργο θα έχει υλοποιηθεί και θα έχει αποτελεσματική συμμετοχή από τις δύο εταιρείες ή τουλάχιστον από τον έναν πάροχο;
Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουμε πάρει, κύριε Υπουργέ. Την περιμένουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,
Στο Κεφάλαιο Β΄ του νομοσχεδίου που υπάρχουν οι λοιπές ρυθμίσεις ακολουθείτε την αγαπημένη σας τακτική. Φέρνετε επιπλέον ρυθμίσεις ουσιαστικού χαρακτήρα χωρίς να έχουν περάσει αυτά από διαβούλευση. Έτσι, στο άρθρο 11 ανατίθεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η εποπτεία, η διαχείριση, η συντήρηση, η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών, τα οποία ανήκουν στους ΟΤΑ και έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους.
Βέβαια, η Γενική Γραμματεία μπορεί να έχει τον εποπτικό έλεγχο. Γιατί, όμως, πρέπει να μεταβιβαστεί στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες των ΟΤΑ και στη Γενική Γραμματεία; Γιατί πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα; Δεν μπορεί να το κρατήσει κάποιος άλλος αυτό; Γιατί να πάμε, δηλαδή, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης;
Επίσης, στο άρθρο 12 ορίζεται το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ ως ετήσια επιχορήγηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών μετά από απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό του προβλεπόμενου ποσού του εθνικού αποτελέσματος της Επιτροπής και την κάλυψη λειτουργικών και αναπτυξιακών αναγκών του Οργανισμού.
Όπως τοποθετηθήκαμε στην Επιτροπή, κάτω από το πρίσμα των τελευταίων αποκαλύψεων για τον ΕΛΔΟ από το παρελθόν του Προέδρου κ. Κριμιζή, στο άρθρο 12 παράγραφος 2 θεωρούμε εξωφρενική τη συγκεκριμένη επιδότηση. Ακόμα θεωρούμε ότι δεν είναι δόκιμη η δυνατότητα τροποποίησης του ποσού με υπουργική απόφαση.
Στο άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης υπαλλήλου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με σύζυγο ή συμβιούντα που υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απόσπαση. Γιατί, όμως, κάτι τέτοιο να ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου Υπουργείου; Δεν υπάρχουν άλλοι υπάλληλοι σε άλλα Υπουργεία που έχουν τα ίδια προβλήματα;
Γιατί δεν το γενικεύετε, κύριε Υπουργέ, και το φέρνετε μόνο για το δικό σας Υπουργείο; Αυτή η διάταξη είναι φωτογραφική, όπως είναι φωτογραφική και η διάταξη για την τροπολογία που φέρνετε, την οποία εμείς δεν θα την ψηφίσουμε, σε αντίθεση με τις δύο τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας, τις οποίες θα ψηφίσουμε.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 15, καταργείται το άρθρο 9 του ν. 1798/1951, σύμφωνα με το οποίο μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων μπορούν να εφοδιάζονται με ειδική ταυτότητα, η οποία τους δίνει τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών. Θεωρούμε ότι μια τέτοια διάταξη μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς το νομοσχέδιο αυτό θα το ψηφίσουμε επί της αρχής και θα επιφυλαχθούμε για τα άρθρα στην ειδική συζήτηση που θα γίνει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.