Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο

Συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 20-25 μπακαλιαροντολμάδες
1 1/2 κιλό αφράτο λάχανο
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο
1 1/2 φλ τσ ρύζι τ. καρολίνα
1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι από άνηθο, μαιντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
1 φλ τσ ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1.    Βγάζετε από τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο την πέτσα και τον κόβετε με το χέρι σας σε πολύ μικρά κομμάτια. Τον βάζετε σε λεκάνη και τον ανακατεύετε με το ρύζι, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τα μυρωδικά, ελάχιστο αλάτι, 5 κ σ  από το λάδι και το πιπέρι.

2.    Ανοίγετε στο κάτω μέρος του λάχανου έναν κώνο και αδειάζετε το κοτσάνι. Βράζετε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετείτε το λάχανο, να ζεματιστεί για 20′ περίπου. Ενδιάμεσα και σταδιακά, μπορείτε να αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα για να έχουν όλα μαλακώσει το ίδιο.

3.    Το βάζετε σε στραγγιστήρι για να φύγουν τα πολλά νερά. Αφαιρείτε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάτε το τρυφερό μέρος των φύλλων. Χωρίζετε τα φύλλα σε μικρότερα κομμάτια και τυλίγετε σε καθένα από 1 κ γλ από την γέμιση.

4.    Στρώνετε στον πάτο μιας βαθειάς απλωτής κατσαρόλας, τα κοτσάνια από το ζεματισμένο λάχανο και αραδιάζετε επάνω τους μπακαλιαροντολμάδες. Όταν τελειώσετε τους περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τους καλύπτετε με ζεστό ζωμό λαχανικών. Τους καλύπτετε με ένα βαρύ πιάτο, ώστε στο βράσιμο να μην ξετυλιχτούν.

5.    Σιγοβράζετε το φαγητό για 45′ περίπου και προς το τέλος ρίχνετε και τον χυμό του λεμονιού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αφού αφαιρέσετε το πιάτο που τους σκεπάζει.