Κωνσταντίνου και Ελένης: Μεγάλη Γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα

Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία η σημερινή. Στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος (272-337): Γονείς του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Βασίλεψε από το 306 έως το θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκίας έδωσε τέλος στους διωγμούς κατά των Χριστιανών.

Αγία Ελένη: Μεταξύ των ετών 272 – 288 γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο. Ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του. Της απένειμε τον τίτλο της Αυγούστης, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε πόλη της Βιθυνίας.

H εκκλησία μας τιμά την μνήμη τους σήμερα, 21 Μαΐου

Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωστάκης, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα

Ανατολή ήλιου: 06:10 – Δύση ήλιου: 20:33 – Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 23 λεπτά

Σελήνη 20.7 ημερών

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού