Κρητικός: Συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την Αφανιά – Κρεβατά

Προσωρινή παύση αποστολής αγωγών στους κατοίκους της περιοχής

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ευρώτα και την Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου απέστειλε την Παρασκευή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός, με την οποία τους ενημερώνει για τη σημαντική και θετική εξέλιξη για τις διακόσιες τριάντα (230) αγωγές, που ήταν προς αποστολή στους κατοίκους της περιοχής Αφανιά – Κρεβατά, και η οποία ανεστάλη με παρέμβασή του. Επίσης ενημερώνει και για τις υπόλοιπες εκατόν είκοσι (120) αγωγές, οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί, και για τις οποίες γίνεται προσπάθεια για την διαχείρισή τους, ειδικά για αυτές που αφορούν, ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως.

Ο κ.Νεοκλής Κρητικός ζήτησε η επιστολή του να κοινοποιηθεί και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί της εξέλιξης και αναλόγως να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό νέο για την περιοχή. Επίσης έγινε δεκτή η πρότασή του για τη δημιουργία επιτροπής από τα συναρμόδια Υπουργεία με τη συνεργασία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιλύει τα προβλήματα, όχι μόνο στη Λακωνία, αλλά και στην Επικράτεια.

Ακολουθεί η επιστολή του κ.Κρητικού προς τον Δήμαρχο Ευρώτα και στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Επιστολή

Προς: Α. Δήμαρχο Ευρώτα κ.Δήμο Βέρδο

Β. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα κα Ελένη Δεντάκου

(με την παράκληση να ενημερωθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι)

Θέμα: Προσωρινή παύση αποστολής αγωγών στους κατοίκους της περιοχής Αφανιά – Κρεβατά της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα

κ.Δήμαρχε,

κα Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω για μία σημαντική εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση του ιδιοκτησιακού προβλήματος στην περιοχή Αφανιά – Κρεβατά της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό κ.Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Γιώργο Στύλιο και μετά από συνάντηση και συνεργασία με την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πετύχαμε την προσωρινή παύση αποστολής των αγωγών του Δημοσίου στους κατοίκους – ιδιοκτήτες των αμφισβητούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις συνολικά τριακόσιες πενήντα (350) αγωγές, αναστέλλεται η αποστολή των διακοσίων τριάντα (230) μέχρι νεωτέρας. Το χρονικό διάστημα που αρχικά έχει συμφωνηθεί είναι οι πέντε μήνες, κατά το οποίο τα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών) θα μελετήσουν και θα προωθήσουν οριζόντια νομοθετική ρύθμιση για όλην την Επικράτεια.

Για τις υπόλοιπες εκατόν είκοσι (120) αγωγές, οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί θα γίνει προσπάθεια για την διαχείρισή τους, ειδικά για αυτές που αφορούν, ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως.

Η δυνατότητα αυτής της παρέμβασής μου εδράστηκε στο λογικό επιχείρημα ότι ο νόμος 4821/2021 προέβλεψε την παράταση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, γεγονός που αποσυμπιέζει το Δημόσιο από την υποχρέωσή του για την άμεση αποστολή των αγωγών μέχρι το τέλος του 2021.

Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρότεινα να δημιουργηθεί συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια Υπουργεία, η οποία με την αρωγή και την επιστημονική καθοδήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα μελετήσει και θα προωθήσει την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση όπως ανέφερα προηγουμένως. Προς τούτο έχω ήδη ζητήσει διαδοχικά ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ.Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Υπουργό Επικρατείας κ.Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως επίσης και από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ.Γρηγόρη Δημητριάδη.

Κλείνω με την παράκληση να συνδράμουμε όλοι θετικά προς την επίλυση αυτού του πολύ δύσκολου και σημαντικού ζητήματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»