Κρητικός: Η υφαντική τέχνη αναδεικνύεται στο Γεράκι

Πολύ σωστή η απόφαση για την ανάδειξη αυτού του πολιτισμικού πλούτου

Υφαντική τέχνη: Μια τέχνη κίνησης, φαντασίας, μνήμης και ικανότητας…

Η αδελφή της ζωγραφικής και η ξαδέλφη της φωτογραφίας δεν είναι άλλη από την υφαντική!

Από τις Μινυάδες και τον Διόνυσο, τον Όμηρο και την Πηνελόπη, έως τις πιο σύγχρονες γιαγιάδες και προγιαγιάδες μας, ο αργαλειός ήταν ένα «ζωτικό» μέρος του σπιτιού.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η θεά Αθηνά προστάτιδα της χειροτεχνίας και των καλών τεχνών εφεύρε τον αργαλειό.

Η υφαντική τέχνη δόθηκε στο ανθρώπινο γένος ως δώρο, από τη θεά της νοήσεως την Αθηνά, όπως αναφέρεται σε κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.

Η ιστορία της αρχίζει από τη νεολιθική εποχή. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχαιότητα μέχρι της αρχές του 20 ου αιώνα, η κατεργασία του μαλλιού γινόταν με τον ίδιο

τρόπο. Το Γεράκι κατέχει μια περίοπτη θέση στο βάθος των αιώνων στη γνώση της υφαντικής τέχνης. Εκτός των άλλων το αποδεικνύουν και οι βραβεύσεις στις εκθέσεις της Βιέννης το 1873 και του Ζαππείου το 1890.

Πολύ σωστή λοιπόν η απόφαση για την ανάδειξη αυτού του πολιτισμικού πλούτου, μέσω της δομής για την διδασκαλία της παραδοσιακής αυτής τέχνης, στο Γεράκι.

Εξάλλου η δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό, εντάχθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η ένταξη της συγκεκριμένης δράσης στις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί βεβαίως μία ακόμα αναγνώριση και ενισχύει την προσπάθεια διάσωσης της παραδοσιακής τέχνης.

Μέσα από δημιουργία της δομής στο Γεράκι αναδεικνύεται και η σπουδαιότητα των ενεργειών (αλλά και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας) της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω του κ. Νίκα, του Δήμου Ευρώτα μέσω του κ. Βέρδου, της Πάρνωνας Α.Ε., του συλλόγου Γερονθρών που κάνει τόσο σπουδαία δουλειά, και βεβαίως της κας Χρυσούλας Σταματοπούλου και των συνεργατών της.

Όλοι οι παραπάνω συνέβαλαν ώστε το πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι Γεράκι, να αναδειχθεί σε κυψέλη άοκνης καλλιέργειας της Υφαντικής Τέχνης Ορθού Αργαλειού.

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, είναι σίγουρο πως θα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εκπαίδευση νέων υφαντριών και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων για την ευόδωση του σκοπού αυτού.

Στο ενεργό ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Ένωσης των Απανταχού Γερακιτών, δηλώνω αρωγός και είμαι σίγουρος πως όλη η Λακωνία, θα στηρίξει την προσπάθεια.

Αναμένουμε τις επόμενες βραβεύσεις, για να συνεχιστεί η παράδοση!

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους, καλή δύναμη, καλή επιτυχία.

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία