Κρήτη – Πελοπόννησος | Η μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεση AC στον κόσμο

Για την πορεία του ΑΔΜΗΕ και τα έργα που βρίσκονται προς υλοποίηση μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Ενέργεια.

Αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ΑΔΜΗΕ ως πρωταγωνιστής στην εποχή των διασυνδέσεων και των καθαρών πηγών ενέργειας, ο κ. Μανουσάκης ενημέρωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα του Διαχειριστή για το 2018, σημειώνοντας πως εμφάνισε όχι μόνο μεγάλη αύξηση κερδών, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατόρθωσε να υλοποιήσει περισσότερες επενδύσεις από αυτές που είχε προγραμματίσει.

«Η κατασκευή του νέου Υποσταθμού στη Νάξο έχει ήδη αρχίσει και σύντομα θα ποντιστούν τα καλώδια που θα τη συνδέσουν με την Πάρο και τη Μύκονο. Πολύ σύντομα θα τελειώσει και ο “Διάδρομος Α” για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα επιτρέψει όχι μόνο την ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή –που τόσο πολύ περιμένουν οι παραγωγοί- αλλά και την λειτουργία σε πλήρη ισχύ της μονάδας Μεγαλόπολης 5 της ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,63% της μεγαλύτερης μονάδας των Βαλκανίων αυτή τη στιγμή», επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εντός του 2018 συμβολαιοποιήθηκαν δυο ακόμα εμβληματικά έργα, που έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020: Ο λόγος για τη Γ΄ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα επιτρέψει την απεξάρτηση των νησιών από τους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, καθώς και τη διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου η οποία είναι επίσης ήδη σε φάση κατασκευής και όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεσης AC στον κόσμο».Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχουν και άλλα έργα στον ορίζοντα που γίνονται και θα γίνονται. «Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, δυο υποέργα του «Διαδρόμου Β», του ανατολικού διαδρόμου για την Επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο», είπε.