Κουντουρά: Ιστορική νίκη που δικαιώνει τους αγώνες μας

Τοποθέτηση για τη συμφωνία για την πρώτη Οδηγία καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

«Η επίτευξη συμφωνίας των κρατών-μελών για την πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι αποτέλεσμα των πολυετών αγώνων που δώσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δικαιώνει χιλιάδες γυναίκες που παρέμεναν μέχρι σήμερα νομικά απροστάτευτες», δήλωσε η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Έλενα Κουντουρά, με πολύ ενεργό ρόλο στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM όπου είναι μέλος, εργάστηκε σκληρά από την αρχή της θητείας της για να διαμορφωθεί και να έλθει προς ψήφιση η κρίσιμη οδηγία, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- ορόσημο για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά», και ως εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας της LEFT στην έκθεση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Οι προτάσεις της που είχαν ήδη εγκριθεί σε ψηφίσματα από το 2021 συνέβαλαν καταλυτικά και μέσα από διαρκή πίεση, ώστε να συμπεριληφθεί στην κρίσιμη αυτή οδηγία, η ποινική αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο ορισμένων μορφών της έμφυλης βίας, η ποινικοποίηση της βίας στο διαδίκτυο, η προστασία των θυμάτων και η βελτίωση της πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη.

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά σε αυτή τη θητεία για να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά απέναντι στη μάστιγα της έμφυλης βίας.

Μένουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν. Αυτή η Οδηγία είναι ένα πρώτο βήμα. Θα τη θέλαμε σε ορισμένα σημεία ακόμη πιο φιλόδοξη.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει δραστικά και ολιστικά κάθε μορφή έμφυλης βίας, και μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως όλες οι στρεβλώσεις και τα κενά στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στις εθνικές νομοθεσίες.

Θέλω προσωπικά να συγχαρώ όλους τους φορείς και συλλογικότητες στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια στάθηκαν δίπλα μας στις μάχες που δώσαμε και δίνουμε για την ισότητα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε κάθε γυναίκα, κάθε παιδί, και όλοι οι πολίτες να ζουν τη ζωή τους, χωρίς βία και με αξιοπρέπεια», κατέληξε η Έλενα Κουντουρά.

Γραφείο Τύπου Έλενας Κουντουρά