Συναντήσεις Κουμουτσάκου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε στο περιθώριο του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εκτοπισμένων του Ιράκ, κ. Nawfal Bahaa Mousa, και την Υφυπουργό Προσφύγων και Επαναπατρισμού του Αφγανιστάν, κα Alema Alema, στις 18 και 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Στις συναντήσεις του ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών των πολιτών των δύο χωρών στις πατρίδες τους στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.

Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περαιτέρω ενίσχυση της παροχής οικονομικών κινήτρων για τις εν λόγω επιστροφές.

Από την πλευρά τους οι συνομιλητές του σημείωσαν την ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστρεφόμενων στις δύο χώρες, λόγω των δεδομένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να δοθεί ένα ουσιαστικό κίνητρο στους πολίτες τους να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος προσκάλεσε τους δύο Υπουργούς να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να υπάρξει πιο επισταμένη συζήτηση των διμερών ζητημάτων.