Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις Κικίλια για τους ανεμβολίαστους

Δείτε αναλυτικά

Σειρά μέτρων για υποχρεωτική διάγνωση Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με ισχύ από 13 Σπετεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Προκαταβολικά ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο τής από 1ης Σεπτεμβρίου αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστει τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πσιτοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Από κει και πέρα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

1. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή στο Δημόσιο υποχρεωτικά θα κάνουν ένα (1) εργαστηριακό τεστ – rapid αντιγόνου κάθε εβδομάδα, με δική τους δαπάνη-κόστος 10 ευρώ. Τα τεστ θα αποδεικνύονται με ωηφιακή βεβαίωση από την πλατυφόρμα gov.gr

2. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στις τηλεοπτικές-κινηματογραφικές-θεατρικές-μουσικές-χορευτικές παραγωγές οφείλουν να κάνουν δύο (2) rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με δική τους δαπάνη-κόστος 10 ευρώ ανά τεστ. Τα τεστ θα αποδεικνύονται με ωηφιακή βεβαίωση από την πλατυφόρμα gov.gr

3. Οι μαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν δύο (2) self tests την εδομάδα, που θα παρέχονται δωρεάν από το Κράτος και θα δηλώνονται στην πλατφόρμα. Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο (2) εργαστηριακά τεστ – rapid tests ή PCR την εβδομάδα. Θα καλύπτουν με δική τους δαπάνη το κόστος των 10 ευρώ για κάθε rapid test.

4. Οι ταξιδιώτες με όλα τα μέσα συγκοινωνίας προς όλους τους ηπειρωτικούς ή νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να κάνουν ένα (1) rapid test έως 48 ώρες πριν ταξιδέψουν. Τα παιδιά 5-12 ετών θα κάνουν self test.

Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξήγησε πως και για αυτούς θα θεσμοθετηθούν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα στόχο έχουν «να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις, καθώς και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας».

«Έχουμε εδώ και 8 μήνες διαθέσιμα εμβόλια, έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τοίχος ανοσίας που χτίζουμε ή έξω από αυτό; παίζοουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό;» διερωτήθηκε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι συντριπτικά: πάνω από το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο υπουργός.

Χάρη στα εμβόλια, δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε χώρους κατά προτεραιότητας νοσηλείας βαριά ασθενών Covid. Νοσούν και άλλοι ασθενείς, που έχουν δικαίωμα σε σωστή περίθλαψη, επισήμανε.