ΚΚΕ Λακωνίας: 9 Μάη – Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Πλησιάζει η 9η Μάη, μέρα αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Είναι η μέρα που η Να¬ζι¬στι-κή Γερ¬μα¬νία συν¬θη¬κο¬λό¬γη¬σε άνευ όρων, αφού ητ¬τή¬θη¬κε στα πο¬λε¬μι¬κά μέ¬τω¬πα και υψώ¬θη¬κε η Σο¬βιε¬τι¬κή Ση¬μαία στο Γερ¬μα¬νι¬κό Ράιχ¬σταγ, από τον Κόκ¬κι¬νο Στρα¬τό.
O Β’ Πα¬γκό¬σμιος Πό¬λε¬μος, όπως και ο πρώ¬τος (1914- 1918) ήταν γέν¬νη¬μα των εν¬δοϊ¬μπε¬ρια¬λι¬στι¬κών αντι-θέ¬σε¬ων για το μοί¬ρα¬σμα των σφαι¬ρών επιρ¬ρο¬ής, που οξύν¬θη¬καν λόγω της πα¬γκό¬σμιας κα¬πι¬τα¬λι¬στι¬κής κρί-σης του 1929-1933 και του 1938.
Πέ¬ρα¬σαν 75 χρό¬νια, αλλά οι μνή¬μες είναι παρούσες και έντονες, τα ιστο¬ρι¬κά δι¬δάγ¬μα¬τα πο¬λύ¬τι¬μα. Η πα-γκό¬σμια ερ¬γα¬τι¬κή τάξη, οι λαοί σε όλο τον κόσμο κλί¬νουν ευ¬λα¬βι¬κά το γόνυ στα εκα¬τομ¬μύ¬ρια νε¬κρούς και τραυ¬μα¬τί¬ες, στις χι¬λιά¬δες των αγω¬νι¬στών που με το όπλο στο χέρι ή από κάθε άλλο με¬τε¬ρί¬ζι αντι¬πά¬λε-ψαν και νί¬κη¬σαν το φα¬σι¬σμό. Η σκέψη στέ¬κε¬ται στις τε¬ρά¬στιες θυ¬σί¬ες των λαών, στα 20 εκα¬τομ¬μύ¬ρια νε-κρούς των λαών της Σο¬βιε¬τι¬κής Ένω¬σης, στον κόκ¬κι¬νο στρα¬τό που η συμ¬βο¬λή του στην Αντι¬φα¬σι¬στι¬κή Νίκη ήταν κα¬θο¬ρι¬στι¬κή και δεν μπο¬ρεί να δια¬γρα¬φεί από τους κάθε λογής πα¬ρα¬χα¬ρά¬κτες της ιστο¬ρί¬ας. Τιμάμε τους πάνω από 1100 νεκρούς που έδωσε ο τόπος τούτος, η Λακωνία, κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής 1941-1944.
Το ΚΚΕ συνολικά στον αγώνα του λαού μας στα χρόνια της κατοχής, έδωσε χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του. 200 κομμουνιστές εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, την ίδια μέρα 11 αγωνιστές στο παλιό νεκροταφείο της Σπάρτης για το θάνατο του Γερμανού στρατηγού Κρεζ στους Μολάους σε ενέδρα του ΕΛΑΣ, 118 στο Μονοδένδρι, 24 στο νοσοκομείο Σπάρτης στις 3/8/1944 – οι περισσότεροι μέλη του ΚΚΕ, 40 στον Πασσαβά του Γυθείου το Δεκέμβρη του 1943, στη Ζούπαινα, στον Αγιο-Δημήτρη Ζάρακα στην Αράχωβα, στην Τρύπη και αλλού.
Τι¬μά¬με την ηρω¬ι¬κή πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που με αι¬μο¬δό¬τη το ΚΚΕ εκ¬πλή¬ρω¬σαν πρω¬το-πό¬ρο ρόλο στον απε¬λευ¬θε¬ρω¬τι¬κό αγώνα του λαού μας. Τι¬μού¬με τους μα¬χη¬τές και τις μα¬χή¬τριες που διέ¬θε-σαν τα νιάτα τους στην πάλη κατά των κα¬τα¬κτη¬τών και των συ¬νερ¬γα¬τών τους. Οι ηρω¬ι¬κοί αυτοί αγώ¬νες, όπως και ο αγώ¬νας του Δη¬μο¬κρα¬τι¬κού Στρα¬τού Ελ¬λά¬δας στη συ¬νέ¬χεια, απο¬τε¬λούν με¬γά¬λη πα¬ρα¬κα¬τα¬θή¬κη για το λαό και τη νε¬ο¬λαία μας, στην πάλη για την ανα¬τρο¬πή του ξεπερασμένου εκ¬με¬ταλ¬λευ¬τι¬κού συ¬στή¬μα-τος που γεννά το φα¬σι¬σμό και τους ιμπε¬ρια¬λι¬στι¬κούς πο¬λέ¬μους.
Η ιστο¬ρία έχει γρα¬φεί και δεν μπο¬ρεί να την αποσιωπήσει η Ευ¬ρω¬παϊ¬κή Ένωση, η Ένωση του Μεγάλου Κε-φα¬λαί¬ου που στις 9 του Μάη, τη μέρα της Αντι¬φα¬σι¬στι¬κής Νίκης των λαών, «γιορ¬τά¬ζει» την απο¬κα¬λού¬με-νη «Μέρα της Ευ¬ρώ¬πης».
Σήμερα η κατάσταση, που βιώνουν ο λαοί, δεν οφείλεται απλώς στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά στην αποδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που σχεδιασμένα υλοποίησαν οι αστικές κυβερνήσεις, προς όφελος των μονοπωλίων, που λυμαίνονται και κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας υλοποιήθηκε εκ μέρους των κάθε λογής αστικών κυβερνήσεων για να την πληρώσουν στο τέλος οι λαοί. Η κατάσταση, που διαμορφώνεται δείχνει την απανθρωπιά και τη παρακμή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι αυτό της Υγείας του λαού.
Την επόμενη περίοδο η εργατική τάξη με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές πρέπει να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια το Κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ κι Ευρωπαϊκή Ένωση, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να καταδικάσουμε μαζικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να αναπτύξουμε την πάλη για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό που είναι το μέλλον των λαών!