KKE | Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλους!

Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα

Μετά την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ότι «ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ απέβη ουσιαστικά άκαρπος» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μέσω ανακοινώσεών τους ή στελεχών τους, εξέφρασαν «την ανησυχία τους και την αγωνία τους» για την εξέλιξη αυτή.

Να θυμίσουμε στους Λάκωνες σε τι συμφωνούν όλοι τους:

Αποδέχονται τα νοσοκομεία-επιχειρήσεις και έχουν βάλει πλάτη για να διαμορφωθούν οι όροι αποδυνάμωσης των δημόσιων νοσοκομείων και αμέσως μετά, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται , το παραπέμπουν στους «κανόνες της αγοράς». Αποδέχονται την Υγεία-εμπόρευμα , τη λογική του «κόστους-κέρδους» , το «ενιαίο και ελάχιστο επίπεδο παροχών για όλους» , την «αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών» , τη «μείωση των κρατικών δαπανών» κλπ.

Αποδέχονται την στρατηγική της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στην Υγεία , δηλαδή το να βάζει το κράτος το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου και οι ιδιώτες να έχουν την οικονομική εκμετάλλευση των έργων , όπως πιέζει το ΙΣΝ μέσω του «ναυαγίου» της δωρεάς του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης , καθώς και των δυο ακόμη νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Β. Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και κάτω από αυτές τις πιέσεις , προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στην συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων τις χορηγίες από επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες στην υγεία , στα σχολεία κλπ. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και αγγελικά πλασμένα. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του νομού μας να λάβουν υπόψη τους ότι:

Η αναζήτηση χορηγιών λειτουργεί ΕΝΑΝΤΙΑ στο δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, διευκολύνει το κράτος να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του σε σχέση με αυτήν. Οι χορηγίες στην υγεία λειτουργούν στο να συνηθίσουν τα λαϊκά στρώματα , να αποδέχονται ως φυσιολογική αυτήν την πραγματικότητα, γεγονός που προοπτικά λειτουργεί διαλυτικά για το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας ως κοινωνικό αγαθό.

Το κεφάλαιο, οι ιδιώτες δεν δίνουν τίποτε «για την ψυχή της μάνας τους». Δίνουν τμήμα από αυτά που κλέβουν καθημερινά από την δουλειά των εργαζομένων ενώ παράλληλα κερδίζουν φοροαπαλλαγές αλλά και αποενοχοποίηση-αγιοποίηση για ότι διαπράττουν σε άλλες πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους.

Και ας είναι κάτι καθαρό: Αν σήμερα μια επιχείρηση απλώς «κάτι δίνει», αύριο σκοπό έχει να παίρνει. Και θα είναι τότε που το κράτος θα έχει νομιμοποιήσει την ιδέα ότι δεν είναι δουλειά του η ικανοποιητική λειτουργία των νοσοκομείων. Και είναι τότε που θα πρέπει να «ξηλώνονται» ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Για αυτό το λόγο καλούμε όλες και όλους για να συγκροτήσουμε τους αγώνες που απαιτούνται για να λειτουργούν τα νοσοκομεία χωρίς να παρακαλάνε από εδώ κι από εκεί, χωρίς να μετατρέπονται σε διαφημίσεις επιχειρήσεων, χωρίς να ανταγωνίζονται για το ποια στοιχίζουν λιγότερο στο κράτος. Είναι ανάγκη να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση των ελλείψεων , της υποστελέχωσης και αποτελεί καθήκον κάθε εργαζόμενου.

Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Σπάρτη 19-2-2023