Κυριακή στον Αϊ-Γιώργη της Σπάρτης

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Για μια ακόμα Κυριακή (14 Απριλίου 2024) χτύπησε, πρωί-πρωί, η γλυκόλαλη καμπανούλα του Αϊ – Γιώργη της Σπάρτης, καλώντας τους πιστούς στην Κυριακάτικη Λειτουργία, προμηνώντας, συνάμα, και στους Κεκοιμημένους ότι σήμερα θα έχουν συντροφιά και θα συμπροσευχηθούν τα Επίγεια και τα Επουράνια.

Και ήταν, το λάλημα της καμπάνας του Αϊ – Γιώργη, όμορφο και ξεχωριστό μέσα στις καμπανοκρουσίες των λοιπών ναών, κι έφερνε μνήμες από τα παλιά, μιας και χτυπούσε ήρεμα, απλά και ταπεινά, από χέρι ευλαβικό που τραβούσε το σκοινί της κατά το κωδωνοκρουστικό παραδοσιακό πρότυπο:

«Νταν-.νταν-νταν, νταν-νταν-νταν, στον πρω-τό-πλα-στο Α-δάμ»

Είναι εδώ και λίγα χρόνια, που η Αγάπη και η Πνευματική Μέριμνα του Σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευσταθίου και η αυταπάρνηση και διάθεση προσφοράς των Άξιων Ιερέων του Ιερού Ναού του Α. Νίκωνος Σπάρτης, π. Σπηλιώτη Αθανασίου και π. Σκάλτσα Κων/νου, έκαναν να «ζωντανέψει» ο Άγιος Γεώργιος, ο παλαιότερος Ναός της Σπάρτης (1880) έτσι ώστε από Κοιμητηριακός, που λειτουργούσε μια φορά το χρόνο, στη Γιορτή Του και, περιστασιακά, σε Εξοδίους Ακολουθίες, να γίνει Ναός Ζωής, με ενοριακά χαρακτηριστικά, για τους κατοίκους όχι μόνο του Ψυχικού και του Ν. Κόσμου αλλά και όλης της Σπάρτης.

Και αυτή, λοιπόν, την Κυριακή, ο π. Αθ. Σπηλιώτης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που είχε προσφερθεί και απηύθυνε κήρυγμα μεστό νοημάτων προς το εκκλησίασμα, ανακοινώνοντας, συγχρόνως, ότι, όπως και πέρυσι, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων, θα τελεστούν στον Αϊ Γιώργη οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, σε ώρες που θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Στο αναλόγιο του Ψάλτη ήταν, για μια φορά ακόμα, τα παιδιά του π. Σπηλιώτη, ο Θοδωρής και ο Χρήστος, που με τις όμορφες ψαλμωδίες τους και την πρόοδό τους στη βυζαντινή μουσική ανέβασαν, και πάλι, τις ψυχές των πιστών κοντά στο Θεό.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, η οργανωμένη, μεγάλη και διαρκής μέριμνα των Κυριών της περιοχής Ψυχικού – Ν. Κόσμου για τον Αϊ Γιώργη, οι οποίες (συνεργούντων ΚΑΙ των Ιερέων) έχουν μεταμορφώσει το Ναό σε έναν όμορφο και νοικοκυρεμένο ιερό τόπο όπου συναντώνται τα παιδιά της μεγάλης οικογένειας των πιστών της συνοικίας και της Σπάρτης, για να επικοινωνήσουν, όλοι μαζί, με μια καρδιά και ψυχή, με τον Ουράνιο Πατέρα και να Του προσφέρουν τη Λατρεία τους.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν και ο Κώστας Κυριακόπουλος, γείτονας του Αϊ-Γιώργη, ο οποίος προφέρει τα μέγιστα σε ό,τι ο Ναός χρειαστεί και είναι «δεξί χέρι» των Ιερέων, καθ’ όλα.

Ας περιβάλλουμε, λοιπόν, ΟΛΟΙ οι ενορίτες της Σπάρτης ΚΑΙ τον Ιερό Ναό Α. Γεωργίου Σπάρτης με την αγάπη και το ενδιαφέρον μας και κάθε φορά που απευθύνει ο Λειτουργός την δέηση: «Ὑπέρ τοῦ ἁγίου Οἴκου τούτου…», ή την Ευχή: «Δέσποτα… ἐπίβλεψον … ἐπί τὸν ἅγιον οἶκον τοῦτον», ας συνοδεύουμε κι εμείς τα αιτήματα αυτά, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

Σπάρτη 16 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Μητράκος