Κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Σπάρτη

Ομιλία στην Απεργιακή Συγκέντρωση Σπάρτη
(Βασίλης Σαραντόπουλος, Πρόεδρος)

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων των μνημονίων που υιοθέτησε στο σύνολό τους η σημερινή κυβέρνηση. Οι περικοπές αυτές φτάνουν μέχρι 45% για τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές μέχρι το 82% των αρχικών συντάξεων.
Οι συνταξιούχοι απαιτούν καμιά μείωση στις συντάξεις. Να μην δεχτούμε ότι μας έχουν αφαιρέσει. Τις συντάξεις μας δεν τις χρωστάμε σε κανέναν. Τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή. Είναι δικά μας χρήματα μέσα από το μόχθο της δουλειάς μας και δεν μας τις χάρισε κανένας. Δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ότι μας έχει μέχρι σήμερα αφαιρεθεί. Δεν θα νομιμοποιήσουμε όλες τις νομοθετικές διατάξεις, εκείνες που μας αφαίρεσαν τα δώρα μας, που τσάκισαν τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις, και δεν θα επιτρέψουμε, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, να εφαρμοστούν οι καινούργιες θανατηφόρες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου του 4387/16 που υπολογίζουν και επανυπολογίζουν ξανά τις συντάξεις μας από την αρχή με στόχο να μειώσουν με αυτόν τον επανυπολογισμό μαζί με την αφαίρεση των οικογενειακών επιδομάτων και τη βαριά φορολογία τρεις με τέσσερις συντάξεις. Στόχος τους είναι μια ώρα αρχύτερα να μας ρίξουν στον Καιάδα. Στόχος τους είναι οι συντάξεις μας να θυσιαστούν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας μαζί με τα μεροκάματα των παιδιών μας που τους κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καταργούν τα οχτάωρα, το σταθερό χρόνο απασχόλησης και φυσικά ανασφάλιστοι ή ημιανασφάλιστοι με τετρακόσια ευρώ για να μπορέσουν, λέει, να ανακάμψουν τα κέρδη και να έχουμε ανάπτυξη.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες ο μόνος δρόμος που είναι ανοιχτός για μας είναι ο δρόμος τους αγώνα. Ο δρόμος εκείνος που είναι δοκιμασμένος. Με τους αγώνες μας βάλαμε εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές. Καταφέραμε να αποκρούσουμε ορισμένα μέτρα που είχαν σκοπό να εφαρμόσουν μέχρι το 2015. Όπως να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους μια σειρά αυθαίρετες παρακρατήσεις χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα. Όπως επίσης τις κρατήσεις για την υγεία και τις κρατήσεις τις «εισφορές αλληλεγγύης» στις επικουρικές συντάξεις. Αποκρούσαμε τα 25 ευρώ που ήθελαν να επιβάλλουν για είσοδο στα νοσοκομεία. Αναδείξαμε τα προβλήματα και τις πραγματικές μας ανάγκες.
Όμως συνάδελφοι δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε πολύ σοβαρά ζητήματα και τις πολιτικές τους. Όμως μπορούμε αυτό να το κάνουμε. Να πιστέψουμε στη δύναμη του αγώνα, να πιστέψουμε στη δύναμη που έχει τα εργατικό λαϊκό κίνημα. Να νικήσουμε το φόβο, την αδιαφορία, τη λογική του δεν γίνεται τίποτα, να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία μας. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση. Και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αγωνίζεται να δώσουμε την απάντηση που σήμερα χρειάζεται. Με περισσότερους ακόμη συνταξιούχους με μαζικότερες κινητοποιήσεις για να βάλλουμε φραγμό στα σχέδιά τους.

Αγαπητοί Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει μόνο θανατηφόρα πολιτική. Έχει και θανατηφόρα προπαγάνδα. Και φυσικά τους ανάλογους προπαγανδιστές. Ο ένας να λέει έτσι, ο άλλος λίγο αλλιώτικα, ο άλλος διαφορετικότερα αλλά είναι στην ίδια γραμμή, στην ίδια κατεύθυνση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με θράσος πραγματικό ισχυρίζεται ότι «εμείς δεν κόψαμε συντάξεις».

Καλά συνάδελφοι.

Δεν είναι ο νόμος Κατρούγκαλου που δίνει μειωμένες συντάξεις έως 35% σε όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016
• Ποιος έκοψε τις επικουρικές συντάξεις που από το 2016 και μετά σχεδόν εξαφανίστηκαν;
• Ποιος έχει κόψει το ΕΚΑΣ που ουσιαστικά είναι σύνταξη για πολλούς μικροσυνταξιούχους;
• Ποιος αύξησε την παρακράτηση για την υγεία;
• Ποιος εξαφάνισε τις συντάξεις χηρείας των συναδελφισσών και συναδέλφων που έχασαν το σύντροφό τους στη ζωή;
• Ποιος μείωσε την κατώτερη σύνταξη από τα 480 στα 340 ευρώ;
• Ποιος ανέβασε το όριο συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια και 6 χιλιάδες ένσημα;
• Ποιος ετοιμάζεται σε λίγο διάστημα να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου που μαζί με τη φορολογία και τα επιδόματα θα χάσουμε 3 με 4 συντάξεις.

Βεβαίως η κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ καλλιεργούν την λογική ότι θα δώσουν και ορισμένα επιδόματα. Αφού πρώτα θα μας έχουν στύψει από την κατακρεούργηση των συντάξεών μας και τη βαριά φορολογία.

Όλα τα διακαιόμαστε και όλα τα διεκδικούμε. Δικαιωθήκαμε συνάδελφοι όταν λέγαμε να μην τρέχετε στα δικαστήρια και τους δικηγόρους που και αυτοί σκυλεύουν πάνω στους συνταξιούχους για να βγάλουν χρήματα. Όταν σας λέγαμε να έχετε εμπιστοσύνη στα σωματεία σας και να μην τρέχετε να κάνετε αιτήσεις. Αν όλοι, όσοι έκαναν αιτήσεις είχαν το ίδιο ενδιαφέρον και έρχονταν στις συγκεντρώσεις τότε πραγματικά τα μέτρα δεν θα πέρναγαν. Και δεν μπορούν να περάσουν τα μέτρα αν εμείς, συνάδελφοι αποφασίσουμε να αντισταθούμε όπως χρειάζεται. Να πούμε στο συνάδελφο «δεν θέλεις να μειωθεί η σύνταξή σου; Διεκδίκησέ την στο δρόμο, στον αγώνα». Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έχουμε ανάπτυξη. Μιλούν για ανάπτυξη με θράσος και για καθαρή έξοδο όταν εμάς μέχρι το 2023 έρχονται να μας τσακίσουν κυριολεκτικά. Να μας αφαιρέσουν όλα αυτά που είπαμε. Να έχουμε αυτόματους κόφτες και να συνεχίζεται αυτή η άγρια κατάσταση. Καθαρή έξοδος λοιπόν σημαίνει να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που μας αφαίρεσαν τις συντάξεις μας, να δωθούν πίσω ότι μας έχουν αφαιρέσει, τα δώρα μας, η υγεία μας, το ΕΚΑΣ, οι επικουρικές συντάξεις. Αυτή πραγματικά θα ήταν καθαρή έξοδος. Η άλλη είναι μια έξοδος για τους τραπεζίτες και τα μεγάλα συμφέροντα που για αυτούς δουλεύουν. Τα χρήματα που αφαιρούν από εμάς, και αφαίρεσαν από τα ασφαλιστικά μας ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα δικά μας ταμεία σε λίγο θα είναι άδεια. Και θα δίνουν συντάξεις πείνας. Πρέπει να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να προασπίσουμε τη ζωή μας σε όλα της τα δικαιώματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι ανταγωνίζονται για να βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν. Άραγε δεν μας αφορούν τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας και στη χώρα μας; Το ενδιαφέρον μας εξαντλείται στο τι θα γίνει με τις συντάξεις μας; Μας αφήνει αδιάφορους ο πολεμικός συναγερμός στην περιοχή μας;
Η πρωτοφανής συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ναυτικών, αεροπορικών, χερσαίων όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών αλλά και εκείνων που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη αυτή περιοχή μικρών και μεγάλων, τα εντατικά και αλλεπάλληλα στρατιωτικά γυμνάσια τι άλλο προμηνύουν παρά άμεσους κινδύνους για το ξέσπασμα μια γενικότερης πολεμικής σύρραξης;
Τι σημαίνει η έκφραση εξωφρενικών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων της (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, πρόσφατα Συρία και Ιράκ);
Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ραγδαία εμπλοκή της χώρας μας στις εξελίξεις αυτές με την μετατροπή της σε μια απέραντη Αμερικανική και Νατοϊκή βάση (Σούδα, Άραξος, Λάρισα, Ανδραβίδα). Για την συμμαχία με το κράτος δολοφόνο, το Ισραήλ.
Όχι λοιπόν. Δεν μας αφήνουν αδιάφορους όλα αυτά. Γιατί ναι. Σχετίζονται με τις συντάξεις μας, την υγεία μας και πάνω από όλα με τη ζωή των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Και αν μας έκοψαν τις συντάξεις με δικαιολογία την οικονομική κρίση θα τις αφανίσουν στο όνομα της «προστασίας της πατρίδας και του εθνικού καθήκοντος».
• Λέμε λοιπόν όχι στον πόλεμο.
• Λέμε όχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
• Λέμε Ναι στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών σε κάθε χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση δυναμώνουμε τη δράση μας με τη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος.