Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα απορρίμματα του δήμου Σπάρτης

Ανκοίνωση Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας

Ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας από την ίδρυσή του το έτος 1989 έως σήμερα έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που διακρίνουν το δημόσιο λόγο και τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του, που είναι πάντοτε επιστημονικά τεκμηριωμένες. Κι οπωσδήποτε ποτέ ο ΟΙΚΟΣΥΛ δεν εκμεταλλεύεται τη δικαίωση των θέσεων και των επιχειρημάτων του για να πλήξει πρόσωπα και καταστάσεις, γιατί το μόνο του κίνητρο και ενδιαφέρον είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Με πικρία και θλίψη, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι το μέγα πρόβλημα της συλλογής και της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο Σπάρτης συνεχίζεται και παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για την επίλυσή του οι σωροί τους καθημερινά γιγαντώνονται όπως και ο ορατός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, αφού μπήκαμε στην Άνοιξη και η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά σε επίπεδα που θα επιτρέψει τη ραγδαία ζύμωση και αποσύνθεσή τους.
Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι μια πολύχρονη και πονεμένη ιστορία για το Δήμο μας και είναι κρίμα που η εποικοδομητική παρέμβασή μας, επί τόσα χρόνια, προσέκρουσε «εις ώτα μη ακουώντων»! Αν οι θεσμικοί παράγοντες είχαν υιοθετήσει τις προτάσεις μας για ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση ίσως να μην είχαμε φτάσει σε αυτά τα τραγικά αδιέξοδα. Είναι μια λυπηρή διαπίστωση που την έχουμε διατυπώσει ευθαρσώς και παλαιότερα, ότι ο Δήμος μας, δυστυχώς, αλλά και οι άλλοι Δήμοι στην πλειονότητά τους, δεν είχαν και δεν έχουν το όραμα, τη μελέτη, το πρόγραμμα και την υποδομή για να διαχειριστούν το θέμα των απορριμμάτων ολοκληρωμένα όπως επιβάλουν τα σύγχρονα δεδομένα.

Η μόνη επιλογή που απομένει για τον Δήμο μας είναι να συνεργαστεί με την Περιφέρεια για μια κεντρική επίλυση του προβλήματος, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο λειτουργίας σύγχρονων εργοστασίων καύσης και παραγωγής ενέργειας που τόσο έχουμε ανάγκη στη κρίσιμη εποχή που διανύουμε, όπως γίνεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι μπορεί να απαλλαγούμε από αυτή τη μάστιγα που μόνοι μας δημιουργήσαμε και ποτέ δε καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε ριζικά.

Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να υλοποιηθεί άμεσα η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης Αρκαδίας – όπως έχουν δεσμευτεί κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες – και να βρεθεί ταχεία λύση με διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες, που θα σέβονται τις τοπικές κοινωνίες, για τη δημιουργία του λακωνικού εργοστασίου απορριμμάτων. Και να μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι με τις ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες, στις οποίες η Σπάρτη κρατάει τα πρωτεία, η κατάσταση θα βγει εκτός ορίων με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.