Κύκλωμα διακίνησης ψυχών στις ακτές της Ηλείας

Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων απο την Ελλάδα προς την Ιταλία, βρίσκονται οι Αρχές. Το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Πέμπτης και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη επιχείρηση σε κεντρικό επίπεδο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών του κυκλώματος. Έτσι από το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, ταξίδεψαν για την Ηλεία, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που υπήρχαν για νέο ταξίδι που θα ξεκινούσε απο τα παράλια της Ηλείας προς την Ιταλία.

Αρχικά σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr εντοπίστηκαν στην περιοχή της Γλύφας το ιστιοφόρο σκάφος των διακινητών, και οι πέντε εξ αυτών. Από την πρώτη στιγμή συνελήφθησαν τρία άτομα εκ των δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός στο σκάφος και αργότερα στην ακτή ένας ακόμα Ουκρανός και ένας Έλληνας.  Το σούρουπο εντοπίστηκαν στην παραλία Σαβαλίων περίπου 119 άτομα από το Ιράκ, Ιρακινοί και Κούρδοι.  Στην περιοχή της Αττικής συνελήφθησαν και οι δύο οδηγοί των λεωφορείων που μετέφεραν τους παράτυπους μετανάστες στην Ηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις τέσσερις τα ξημερώματα από τις κεντρικές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος που είχαν και την πληροφορία, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Γλύφας, ιστιοφόρο σκάφος με τους τρεις επιβαίνοντες. Με πλωτά μέσα απο τον Πειραιά και την Ζάκυνθο, έγινε η επιχείρηση αυτή. Οι τρεις από την πρώτη στιγμή φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση προσφύγων ή παράτυπων μεταναστών απο την Ελλάδα στην Ιταλία. Εκείνη την ώρα ένα πυκνό πέπλο ομίχλης σκέπασε την περιοχή και εκτιμήθηκε πως περίπου 100 άτομα που ήταν έτοιμα να επιβιβαστούν σκορπίστηκαν σε δασική έκταση της περιοχής. Οι Αρχές παρέμειναν εκεί αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση ή και άτομα που πιθανόν να παραμένουν κρυμμένα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Έτσι συνέλαβαν τον έναν ακόμα αλλοδαπό και τον ένα Έλληνα.

Οι παράτυποι μετανάστες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μεταφέρθηκαν στην περιοχή με δύο λεωφορεία που πολύ αργότερα το πρωί εντοπίστηκαν να επιστρέφουν στην Αθήνα, στα διόδια της Ελευσίνας και οι οδηγοί τους συνελήφθησαν. Την ίδια ώρα κλιμάκιο των ειδικών υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος που έχουν αναλάβει την υπόθεση, μετέφεραν το σκάφος στο λιμάνι του Κατακόλου λίγο πριν από τις έξι το πρωί. Οι πέντε εμπλεκόμενοι διακινητές κρατούνται και ανακρίνονται στο Λιμεναρχείο, ενώ οι δύο οδηγοί θα οδηγηθούν αύριο μαζί με τους άλλους πέντε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ο εντοπισμός των παράτυπων μεταναστών
Οι έρευνες των Αρχών δεν σταμάτησαν στιγμή, στην περιοχή των παράλιων της Ηλείας, απο τη στιγμή που είχαν εντοπιστεί άδεια τόσο το σκάφος όσο και τα λεωφορεία. Έτσι λίγο πριν σουρουπώσει σε μια δασική περιοχή κοντά στην παραλία των Σαβαλίων εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες. Απο την πρώτη καταμέτρηση προέκυψε πως πρόκεται για 119 άτομα, εκ των οποίων περίπου 17 είναι παιδιά και 15 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι άντρες, όλοι Ιρακινοί και αρκετοί εξ αυτών Κουρδικής καταγωγής. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν με τη χρήση μη επανδρωμένου ιπτάμενου μέσου (drone). Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Κατακόλου, όπου θα διέμεναν τη νύχτα στη μεγάλη αίθουσα του Τελωνείου. Για τη σίτισή τους έχει μεριμνήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο έργο της υποδοχής τους συνδράμουν και Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τι δήλωσαν οι φορείς

Ο υπολιμενάρχης Κατακόλου Απόστολος Γκατζιός σε δηλώσεις του τόνισε πως “… η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έχουμε συλλάβει τους διακινητές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν εντός πλωτού μέσου ιστιοφόρου, το οποίο θα κατασχεθεί. Ένας εξ αυτών συνελήφθη στην ξηρά και τον συλλάβαμε την ώρα που προσπαθούσε να τους (σ.σ. μετανάστες) βοηθήσει να επιβιβαστούν, όμως η προσπάθειά τους απέτυχε και κρύφτηκαν στο γύρω δάσος και μετά από επιχείρηση τους εντοπίσαμε. Έχουμε άλλους δύο οδηγούς λεωφορείων, οι οποίοι τους έφεραν στην περιοχή μας, τους αποβίβασαν και τους ετοίμασαν για να φύγουν και να πάνε Ιταλία. Έχουμε και έναν “τσιλιαδόρο” Έλληνα και περιμένουμε άλλη μια περίπτωση Έλληνα μαζί με τη λοιπή δικογραφία στον Πειραιά”.
Σάκης Αντωνόπουλος, αντιπρ. ΔΛΤ Πύργου
Απο την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος σημείωσε πως “… βρισκόμαστε δυστυχώς ξανά μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός. Ραγίζουν οι καρδιές μας όταν βλέπουμε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στον αγώνα για ελευθερία. Είναι μια πράξη που πρέπει να εκτιμάμε. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς προσπαθούμε για  το καλύτερο δυνατό. όμως είναι γνωστό ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω, δεν έχουμε χώρους. Είναι σημαντική η βοήθεια του Τελωνείου με την παραχώρηση του ισογείου. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει και με φοβίζει το ότι το Σ/Κ έχουμε καράβια και καταλαβαίνετε την εικόνα που θα ταξιδέψει παγκοσμίως από το Κατάκολο. Θα έπρεπε το υπουργείο να έχει μεριμνήσει”.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας, που συντόνισε το έργο για τον διαμονή και τη διατροφή των παράτυπων μεταναστών τόνισε πως “… σε συνεργασία με τις αρχές ενεργοποιήσαμε άμεσα τη μεταφορά τους στο Λιμεναρχείο, να βρεθεί χώρος για τη στέγασή τους και τη σίτισή τους, και προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη λύση για τη διαμονή των ανθρώπων αυτών σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και τον Ερυθρό Σταυρό”.